Svet umetnosti sodeloval na Poletni kuratorski šoli v Erevanu

by

Laboratorij kuratorskih praks
2007/2008
Letnik 11

21. 7.-1. 8. 2008
Erevan, Armenija


Tretja Poletna kuratorska šola v Erevanu je rezultat sodelovanja Združenja armenskih likovnih kritikov (NAAC) z Zavodom SCCA-Ljubljana, Sorosovim centrom za sodobno umetnost iz Almatyja (Kazahstan) in istanbulskim BM Contemporary Art Centrom.

Letošnjo poletno šolo je sestavljala serija predavanj, predstavitev, ekskurzij, obiskov ateljejev in galerij ter delavnic, ki so se osredotočile na problematiko metodologije kuratorstva, vloge kuratorja v času naraščajoče globalizacije umetnostnega trga, strategije predstavljanja in institucionalnih struktur v svetu sodobne umetnosti. Tema letošnjega projekta Post-socializem in transformacije medijev: Strategije predstavljanja je obravnavala aspekte novomedijske reprezentacije v specifičnem kontekstu post-socializma. Cilj letošnje šole je bil ugotoviti, kako se je raba medijev v umetniški produkciji spreminjala in kakšne transformacije so doživeli mehanizmi reprezentacije na umetnostnih prizoriščih nekdanjih socialističnih držav. Pri tem se je posebeno poudarjalo tudi ideološke konotacije uporabe novih medijev.

Petja Grafenauer Krnc, mentorica Laboratorija kuratorskih praks v šolskem letu 2007/2008, je štirinajstim udeležencem in udeleženkam iz Vzhodne in Zahodne Evrope, Azije, Kanade in Nove Zelandije predavala o slikarstvu v času novih medijev in vodila delavnico o pisanju. Predstavila je pogled na slovensko in širše vzhodnoevropsko slikarstvo s posebnim poudarkom na sliki, ki vključuje podobje iz množičnih medijev in se povezuje z drugimi umetnostnimi mediji: instalacijo, skulpturo, videom, performansom … Delavnica je potekala ob bližnjem branju (close reading) izbranih teoretskih besedil. Sledil je obisk slikarskega ateljeja. Na podlagi izkušnje in pridobljenega znanja so udeleženci izoblikovali zasnutek strokovnega besedila o izbranem umetniškem delu.

Dušan Dovč, vodja produkcije SCCA-Ljubljana, je udeležencem predstavil dosežke šole Svet umetnosti in programe SCCA-Ljubljana s posebnim poudarkom na video umetnosti. Predavanje je bilo strukturirano kot vpogled v delovanje SCCA-Ljubljana (vloga in pomen v slovenskem in mednarodnem prostoru), predstavitev Sveta umetnosti od začetkov do danes (tečaj za kustose, seminar iz pisanja, predavanja, zborniki, razstave), zaključilo pa se je kot kratek pregled video umetnosti v Sloveniji od začetkov leta 1969 do danes. Na enournem predavanju so se udeleženci lahko seznanili z enim od možnih načinov delovanja v svetu umetnosti in z modelom povezovanja izobraževalnih, umetniških in svetovalno-informativnih programov.


Dodatne informacije o Poletni kuratorski šoli:


Projekt so omogočili:

Poletna kuratorska šola v Erevanu, 2008
Poletna kuratorska šola v Erevanu, 2008
Poletna kuratorska šola v Erevanu, 2008
Poletna kuratorska šola v Erevanu, 2008
Poletna kuratorska šola v Erevanu, 2008
Poletna kuratorska šola v Erevanu, 2008
Scroll up