Tomislav Brajnović: Ekspedicija_ego

Svet umetnosti – Šola za sodobno umetnost, letnik 2010/2011 predstavlja

Tomislav Brajnović: Ekspedicija_ego
27. 10.–12. 11. 2010

Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Ljubljana

Odprtje v sredo, 27. oktober 2010, ob 21. uri


Tomislav Brajnović se s samostojno razstavo prvič predstavlja v slovenskem prostoru. Gre za umetnika, ki je po študiju na akademijah v Londonu, Haagu in Zagrebu vzpostavil svojo prakso v specifični periferni, družinski situaciji na Golem Brdu pri Rovinju na Hrvaškem. Tam ima atelje, ki je del organsko rastočega in razvijajočega se družinskega posestva na hribu na koncu poti, kjer ustvarjajo in živijo njegov oče, mati in brat, vsi umetniki. Sam ga uporablja tudi kot prizorišče razstav, enodnevnih umetniških intervencij drugih umetnikov, ki jih kot kustos koncipira in organizira zadnjih pet let.

V svojem delu se Brajnović ukvarja z večnimi temami etike, morale in vere, kritično prevprašuje vlogo ideologije, politike, družbe, analizira vpliv potrošništva, manipulacije, medijske propagande in vpliva kolektivnih in individualnih mitov. K tem vprašanjem pristopa trezno analitično, kritično in skrajno angažirano. Njegove strategije so najpogosteje deskriptivne in narativne, jezik enostaven, izbrušen in čist, a njegovo sporočilo precizno in subtilno.

Na razstavi v Galeriji Alkatraz se bo Brajnović predstavil s fotografijami in videi iz dveh serij: Arktični krog (The Arctic Circle) in Ego Trip.

Tomislav Brajnović, Hitrost (Speed), 2009

ARKTIČNI KROG
Projekt/odprava Arktični krog se je v organizaciji The Farm fondacije iz New Yorka odvila oktobra 2009. Petnajst umetnikov, trije znanstveniki in ekipa (direktor fondacije, novinar in pet članov posadke) je petnajst dni plula po fjordih Svalbarda, približno 1.000 km od severnega pola. Stoletna ladja je tako postala začasen inkubator za razmišljanje, raziskovanje in sodelovanje njenih skrbno izbranih potnikov. Surove razmere v fjordih arhipelaga (mraz, nezmožnost dolgoročne intervencije v prostor…), od koder ponavadi krenejo ekspedicije osvajanja daljnega severa, so narekovale specifičen način dela realiziranja umetniških projektov in izvajanja znanstvenih raziskav.

Brajnović je napravil serijo intervencij v prostoru: Pohlep (Greed), Ogenj (Fire), Zgodovina (History), Hitrost (Speed), jih dokumentiral s fotografijami in posnel štiri videe: Mir (Peace), Geneza (Genesis), Zastava (Flag) in Ego Trip.
Video Ego Trip je hkrati stični element obeh serij Arktični krog in Ego Trip. Za Brajnovičevo prakso je namreč značilna procesualnost in s tem nenehen razvoj posamičnih, tudi že dokončanih del, ki pogosto pripeljejo do prepletov znotraj njegovega opusa.

EGO TRIP
Serija Ego Trip se ukvarja s prisotnostjo in potovanjem človeškega (in s tem tudi umetnikovega) ega po paradigmatskih mestih, centrih moči. Serijo sestavljajo fotografije umetnika v klasični obleki s “skrivnostno” osvetljenim obrazom na različnih koncih umetnostnega sveta (od New Yorka do Benetk), posnetih v specifični svetlobi trenutkov, ko se dan preveša v večer. Obleko s samostojno razsvetljavo je skonstruiral sam, služi pa poudarjanjem osebe umetnika, njegove domišljavosti in s tem kontinuiranem razgaljanju njegovega ega.

Način produkcije Brajnovićevih del je neločljivo povezan z njihovo konceptualizacijo. Video dela so praviloma posneta v enem kadru, montaže praktično ni. Sam tudi konstruira tehnološki del svojih projektov. Brajnović deluje po principu brkljača (bricoleurja), ki pri pridobivanju znanja in veščin posega v tisto neumetniško polje, ki ga v določenem trenutku potrebuje za izvedbo svojih idej in hoče pri grajenju lastnega umetniškega sveta obvladovati tudi tehnični del izvedbe.

Saša Nabergoj


Svet umetnosti, Šola za sodobno umetnost je od leta 1997 razvil različne formate izobraževanja v polju sodobne umetnosti: tečaj za kustose, seminar iz pisanja, predavanja, delavnice, okrogle mize, posvete, situacije, intervencije, razstave… Razstave so bile praviloma sklepni del skupnega dela tečajnikov, bodočih kustosov. Od leta 2005 dalje se je v okviru šole razvila platforma, ki je skozi različne načine delovanja omogočala analizo in refleksijo preteklih dosežkov, obenem pa tudi razmislek o bodočem delovanju Sveta umetnosti. Tako se je na primer v okviru Laboratorija kuratorskih praks v letih 2006/2007 razmišljalo o in kontekstualiziralo različne načine delovanja in sodelovanja v svetu umetnosti. Del procesa je bil tudi Labsus, Odprta platforma kuratorjev, piscev, umetnikov in teoretikov, ki je junija 2007 delovala v Galeriji Škuc. Z razstavno dokumentarnim projektom V 4.380 dneh okoli sveta umetnosti / Svet umetnosti 1997-2009 je bila oktobra 2009 v Galeriji Alkatraz celostno predstavljena dvanajstletna zgodovina šole. Poleg umetniških del je bil na ogled tudi uredniško obdelan arhiv dogodkov, akcij, predavanj, delavnic, razstav. Aprila 2010 pa je z delom v okviru povsem prenovljenega Sveta umetnosti začela štirinajsta generacija.

Pričujoča razstava zaključuje dolgotrajen proces razmisleka o preteklosti in gradnje prihodnosti. Tomislav Brajnović je bil na različnih ravneh vpleten v raziskovalni proces šole od leta 2006 dalje, njegovo umetniško kot tudi kuratorsko prakso pa razumemo kot primer odgovornega in dobrega delovanja na obeh poljih. In kot taki ključen del šole, ki se ukvarja s kuratorskimi, kritiškimi in umetniškimi praksami.


Izbor del z razstave

Fotografije z otvoritve

Fotografije postavitve razstave


FOTOGRAFIJE ZA MEDIJE

www.scca-ljubljana.si/press/razstava-brajnovic


Kustosinji: Saša Nabergoj, Sonja Zavrtanik
Produkcija: Zavod SCCA-Ljubljana
V sodelovanju z: Galerija Alkatraz / KUD Mreža


Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, http://www.scca-ljubljana.si
Tel.: (01) 431 83 85, kontaktna oseba: Dušan Dovč, 051 361 681, production.manager@scca-ljubljana.si
(Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpirata MOL, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.)

Scroll up