Umetnik v rezidenci CeRCCa. Avto-etnografska perspektiva

by

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Letnik 13
Serija predavanj

Pau Cata (Consell Comarcal Llorenc del Penedes):
Umetnik v rezidenci CeRCCa. Avto-etnografska perspektiva

Četrtek, 10. 2. 2011, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Pau Cata
Pau Cata

Predavanje se bo osredotočalo na razvoj novih modelov rezidenčnega programa v podeželski vasici Llorenc del Penedes v Kataloniji. Program sta oblikovala Pau Cata in Aurora Balasch znotraj konteksta CeRCCa – Centra za raziskovanje in ustvarjalnost Casa Marles (www.casamarles.org). S povezovanjem teorije in prakse bo tekla razprava o izvedbi AIR CeRCCa na primeru delavnice Furnish Me! (poletje 2009) in rezidenčnega programa 2010 ter odnosom med CeRCCa in njegovim lokalnim kontekstom.

Glavne teme predavanja bodo premična in nepremična dediščina ter njuna medsebojna povezanost (umetniški material in nematerialna produkcija), udejstvovanje in umik kot simultana načina dandanašnje eksistence (občinstva vs. sodelovanja) ter prevod in neprevedljivost in njuno medsebojno “pogajanje” (funkcionalnost umetniških oblik dandanes).

Casa Marles
Casa Marles

Eksperimentalni dokumentarni film, ki ga je Pau Cata posnel kot del svojega avto-etnografskega in mikrosociološkega raziskovanja v lokalnem kontekstu CeRCCa pa bo služil kot rdeča nit razprave o tekstu “Praksa vsakdanjega življenja” Michaela de Certeauja in ideji Arjuna Appaduraija o materialni konstrukciji lokalnosti kot strukturi občutij glede na umetniške in kuratorske intervencije, kjer se bo istočasno soočalo umetniške institucije z njeno kontekstualnostjo.


Več o predavatelju


Povezave:

Scroll up