Umetniški visokošolski izobraževalni programi, okrogla miza

by

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Leto 15


Četrtek, 22. oktober 2015, ob 19.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Gostje: Žiga Kariž (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje – Univerza v Ljubljani), Miran Mohar (A.V.A. – Akademija za vizualne umetnosti), Rene Rusjan (Visoka šola za umetnost – Univerza v Novi Gorici) in Dubravka Duba Sambolec (umetnica, profesorica).

Moderatorka: Simona ŽvanutV letu 2015 usmerjamo refleksijo sodobne umetnosti poleg kritikov in kuratorjev tudi na izobraževanje umetnikov in umetnic. S strokovnjaki bomo predstavili dve umetniški izobraževalni instituciji iz Ljubljane (Akademija za vizualno umetnost in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje) in ju primerjali s študijskim programom iz Nove Gorice (Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici).

K pogovoru in iskanju odgovorov smo povabili Žigo Kariža, Mirana Moharja in Rene Rusjan, ki se ob svoji umetniški praksi ukvarjajo tudi s pedagoškim delom in že več let aktivno iščejo načine povezovanja izobraževalnih programov in sodobne umetnosti v praksi. S posvetom želimo ponuditi prostor za razmislek, izmenjavo mnenj in predstaviti primere dobre prakse ter opozoriti na odgovornost pri pedagoškem delu. Miran Mohar je predavatelj in prodekan Akademije za vizualno umetnost. Žiga Kariž je slikar in profesor na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Rene Rusjan pa je soustanoviteljica in direktorica programa Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici, ki je bila ustanovljena leta 2008, temelji pa na podlagi petnajstletnih izkušenj Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart.

Pogovor bomo nadaljevali s prispevkom Dubravke Dube Sambolec, ki bo s stališča umetnice in profesorice (predavala je na umetniških akademijah v Trondheimu in Oslu na Norveškem; umetničin profil na spletni strani ArtFem.TV in na Postaji DIVA) predstavila mednarodni kontekst izobraževanja. Sambolec v svojem tekstu z naslovom Very Useful Studies (The Beating Drums of Pragmatism), ki bo izšel v knjigi Couldn’t Get a Sense of It: Forms of Education pri INCA Press (Seattle, ZDA), analizira, kako se umetniško izobraževanje od celostnega in humanističnega pridobivanja védenja vse bolj usmerja v pragmatično zbiranje obrtnih izkušenj, ki služijo kratkoročnim potrebam neoliberalnega trga.

Okroglo mizo bomo sklenili z diskusijo med gosti in občinstvom.


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Poleg izobraževanja kuratorjev in kritikov šola Svet umetnosti zastavlja tudi vprašanja o produkcijskih pogojih, razmerah v izobraževalnih institucijah ter razstaviščih. Preberite tudi poročila z našega posvetu Kustos, umetnik, razstava – kaj dogaja? In okrogle mize Ljubljanska razstavišča sodobne umetnosti – včeraj, danes, jutri.

Program podpira: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo

Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo

Scroll up