Umetniško raziskovanje v sodobni umetnosti

by

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Svet okoli nas


V sklopu projekta Svet okoli nas je aprila potekal spletni pogovor na temo umetniških raziskav, na katerem so sodelovale umetnica Katerina Duda, kritičarka Miona Muštra ter kuratorka in kritičarka Maja Ćirić. Pogovor je povezovala Lea Vene.

Umetniško raziskovanje je široka kategorija, ki največkrat označuje prakse, ki združujejo umetniške pristope z metodami dela, prevzetimi iz drugih področij. Umetniško raziskovanje se pogosto sooča z različnimi izzivi: od oblikovanja, izvedbe in produkcije, pa vse do interpretacije in recepcije. Izhajajoč iz teh izzivov je panel odprl teme, kot so prepoznavanje in opredeljevanje posebnosti tovrstnih delovnih procesov, (ne)možnosti njihove realizacije zaradi zunanjih dejavnikov, prisotnost umetniškega raziskovanja v akademskem kontekstu ter kuratorskem delu.

Pogovor je potekal v hrvaškem jeziku.


Objavljamo izbor predstavitev besedil piscev in pisk, ki svoje perspektive gradijo na besedilih, objavljenih v pojmovnikih kritike vizualnih in uprizoritvenih umetnosti.

Kaja Kraner v videu O avtorefleksiji v kritiki predstavlja besedilo, ki ga je napisala za pojmovnik Kritika v tranziciji – Pojmovik kritike vizualne umetnosti. Z opisom preobratov, ki so sledili obdobju razpada Jugoslavije, govori o avtotematizaciji kritiškega pisanja, ki postaja vse pogostejša težnja na področju vizualne umetnosti. Maja Ćirić se v videu Subtilnost in poroznost: kritika in vizualne umetnosti sprašuje, kako je lahko kritika usmerjena proti prevladujoči ideologiji in zakaj bi lahko bila subtilnost pomembna kritiška strategija. Tretje besedilo iz pojmovnika Kritika v tranziciji predstavljata Vesna Milosavljević in Bojan Krištofić, ki se sprašujeta, ali še obstaja prostor za umetnostno kritiko. Zakaj se prostor za kritiko oži in ali se odpirajo nova področja boja, pa odgovarjata Dinko Kreho in Vesna Vuković, ki opisujeta transformacije literarne kritike in kritike vizualne umetnosti.

Video predstavitve so v hrvaškem in angleškem jeziku. Več predstavitev je dostopnih na Vimeo profilu Kulturpunkt.

 

Kaja Kraner, O avtorefleksiji v kritiki

 

Maja Ćirić, Subtilnost in poroznost: kritika in vizualne umetnosti

 

Vesna Milosavljević in Bojan Krištofić, Kritika v tranziciji

 

Dinko Kreho in Vesna Vuković, Kritika in umetnost v primežu kapitalizma


Spletni pogovor Umetniško raziskovanje: kritika in praksa sta organizirala Kulturpunkt in beograjski portal SEEcult.org. Pogovor in predstavitve so nastale v okviru projekta Svet okoli nas, ki se posveča stanju kritike v regiji. Projekt vodi zagrebška nevladna organizacija Kurziv, platforma za vprašanja kulture, medijev in družbe v sodelovanju organizacijami Kulturtreger (Zagreb), SEECult.org (Beograd), Kontrapunkt (Skopje) in SCCA-Ljubljana.

Podpora: sklad Kultura nova

Scroll up