Vpis v 16. leto šole Svet umetnosti

by

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Leto 16


Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti je edini program v Sloveniji, ki je namenjen praktičnemu in teoretičnemu izobraževanju na področju kuratorskih praks. Izhaja iz podmene, da je prihodnje strokovnjake in strokovnjakinje potrebno naučiti veščin in metod praktičnega dela ter jim omogočiti vpogled v kritiški in teoretski aparat, kar jim bo pomagalo pri nadaljnjem delu na področju sodobne vizualne umetnosti.

Leta 2011 smo uvedli dveletni program šole, ki je zasnovan na podlagi večletne raziskave o različnih kuratorskih programih, analize kuratorskih praks, posvetov z relevantnimi domačimi in mednarodnimi strokovnjaki in strokovnjakinjami, ovrednotenja preteklega programa in razmisleka o učinkovitih modelih izobraževanja na področju sodobnih vizualnih umetnosti in teorij. Po uspešno zaključenem izobraževanju že 15. generacije šole in po dvajsetih letih delovanja se januarja 2017 vračamo s prenovljenim programom in vabilom za vpis v 16. generacijo šole.

Šola je sestavljena iz dveh letnikov (januar 2017–junij 2017; september 2017–junij 2018), deli se pa na tri sklope: Predavanja, Seminarji in moduli ter Delo v praksi.

Prvi letnik (januar 2017–junij 2017) je posvečen pridobivanju umetnostnozgodovinskih, teoretskih in metodoloških znanj, predavanja pa so osredinjena na spoznavanje z umetnostnim sistemom, kulturnimi politikami, zgodovino razstavljanja in zgodovino kuratorskih praks. Seminarji v prvem letniku so posvečeni kritiškemu pisanju, analizi umetniških del in spoznavanju s teorijo, pod niz srečanj Kuratorska raziskava pa smo ugnezdili module o praktičnem delu kuratorjev in kuratork.

Drugi letnik (september 2017–junij 2018) je posvečen kuratorskim in kritiškim študijam ter preizkušanju v praksi. Program vključuje redna srečanja z mentorjema, obiske ateljejev, kuratorsko mapiranje, seminarje, raziskovalno delo in module o praktičnem delu ter snovanju razstave. Udeleženci in udeleženke bodo na tedenskih kuratorskih srečanjih z Alenko Gregorič in Miranom Moharjem zasnovali in realizirali končno razstavo ter njene spremljevalne dogodke.

Šola je namenjena vsem, ki jih zanima delo na področju sodobne vizualne umetnosti in teorije, ne glede na izkušnje, starost in izobrazbo. Šolski program je zaprte narave in je namenjen skupini udeleženk in udeležencev, ki je izbrana na podlagi javnega razpisa.

VPIS

Če bi se želeli priključiti 16. generaciji udeležencev šole, vas prosimo, da do 15. januarja 2017 pošljete izpolnjeno elektronsko prijavnico, svoj življenjepis, motivacijsko pismo in kratko refleksijo razstave sodobne umetnosti (kritika, recenzija ali poročilo; do največ 5000 znakov brez presledkov). V primeru, da imate težave z elektronsko prijavo, lahko oddate prijavo tudi na e-naslov lara.plavcak@scca-ljubljana.si ali jo pošljete po pošti na naslov: SCCA–Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana.

Kandidate in kandidatke, ki se bodo na podlagi poslanega gradiva uvrstili v ožji izbor, bomo povabili na razgovor, ki bo 17. januarja 2017.

Več informacij o vpisu.

Scroll up