Vpis v 18. generacijo šole Svet umetnosti

by

Razpis je zaključen. Prijavljenim kandidatom in kandidatkam se zahvaljujemo za prijavo.

Svet umetnosti, šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje, vpisuje že 18. generacijo. K prijavi vabimo vse, ki vas zanima delo na področju sodobne vizualne umetnosti in bi želeli skozi teoretske in praktične module pobliže spoznati delo kuratorjev in kuratork, ne glede na izkušnje, starost ali izobrazbo.

Šola Svet umetnosti je bila ustanovljena leta 1996 in je najstarejši izobraževalni program na področju kuratorskih praks v Sloveniji. Dvoletni program vključuje predavanja, delavnice, praktično in terensko delo. Udeleženci in udeleženke pridobijo raznolika znanja o umetnostnem sistemu, mehanizmih financiranja, dobijo osnovne informacije o spletnem komuniciranju, marketingu in menedžmentu, spoznajo umetnike in umetnice, področne strokovnjake in strokovnjakinje, dobijo vpogled v kritiški in teoretski aparat ter med snovanjem razstav nabirajo praktične izkušnje. V programu sodeluje več kot trideset sodelavcev in sodelavk, izobraževanje pa se bo sklenilo s pripravo razstave pod mentorskim vodstvom Alenke Gregorič in Vadima Fiškina.

Program Svet umetnosti je zasnovan v partnerstvu s Cukrarno/Muzej in galerije mesta Ljubljane in bo trajal od januarja 2021 do junija 2022. Izobraževanje je izrazito praktično usmerjeno in se bo povezovalo z aktualnimi vsebinami Cukrarne.

PROGRAM

PRVI LETNIK (januar 2021–junij 2021)
Prvi letnik je namenjen predvsem pridobivanju teoretskih in metodoloških znanj. Spoznali se bomo z umetnostnim sistemom, kulturnimi politikami, zgodovino razstavljanja in kuratorskih praks. Posvetili se bomo pisanju o sodobni umetnosti in spoznavanju kuratorskega dela v teoriji in praksi. Ob koncu letnika bodo udeleženci in udeleženke zasnovali virtualno razstavo, na podlagi katere bosta mentor in mentorica izbrala manjšo skupino, ki bo nadaljevala z izobraževanjem v drugem letniku.

DRUGI LETNIK (september 2021–junij 2022)
V drugem letniku je poudarek na praktičnem delu. Program bo vključeval obiske ateljejev, kuratorsko mapiranje, seminarje, raziskovalno delo in module o strateškem načrtovanju in snovanju razstav. Na rednih tedenskih srečanjih z mentorico Alenko Gregorič in mentorjem Vadimom Fiškinom bo skupina pripravila razstavo in njene spremljevalne dogodke.

Več o programu

Redna srečanja bodo potekala predvidoma ob četrtkih med 17. in 20.15 uro v Projektni sobi SCCA na Metelkovi 6 v Ljubljani, od jeseni 2021 pa v Cukrarni. Glede na spremenljivo epidemiološko situacijo bodo srečanja organizirana v skladu s priporočili NIJZ.

ŠOLNINA

Kotizacija za prvi letnik 2020/2021 znaša 350,00 EUR za zaposlene oz. 300,00 EUR za brezposelne, študente in samozaposlene. Kotizacija za drugi letnik 2021/2022 znaša 500,00 EUR in je namenjena realizaciji razstave ob koncu izobraževanja. Cene vključujejo DDV. Možno je plačevanje na obroke.

VPIS

Prijavite se z izpolnjeno elektronsko prijavnico, ki ji priložite svoj življenjepis in kratko motivacijsko pismo. Šola Svet umetnosti stremi k temu, da se prilagaja vsakokratni generaciji udeležencev in udeleženk, zato vas prosimo, da izpolnite tudi kratek vprašalnik. Z zbranimi podatki nam boste pomagali, da bomo program še pred začetkom prilagodili vašim željam in potrebam. Vse prijavljene, ki se bodo uvrstili v ožji izbor, bomo povabili na razgovor. O datumu vas bomo obvestili po elektronski pošti.

Rok za prijavo: 10. 12. 2020

Scroll up