Vsakdanje življenje kot javna praksa v polju mnogoterosti

by

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Letnik 13

Vsakdanje življenje kot javna praksa v polju mnogoterosti
Produkcija in intervencije Tadeja Pogačarja & P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti ob koncu prve dekade novega tisočletja

Retrospektivna razstava

15. junij –15. julij 2011
Muzej sodobne umetnosti Vojvodina, Dunavska 37, Novi Sad, Srbija


Kustos: Miško Šuvaković

Tadej Pogačar je eden najpomembnejših umetnikov in kustosov na slovenski umetniški sceni zadnjih dvajsetih let. Njegova umetniška in kulturna produkcija se je razvila kot odprta oblika kritične umetnosti, ki temelji na apropriacijah in parazitskih pristopih, ki vključujejo specifične taktike in strategije sodobnega ustvarjalca. Tadej Pogačar je razvil številne projekte in obširne raziskave sodobnih oblik življenja.

Osrednji cilj aktualne razstave je konstrukcija "delovne retrospektive" Pogačarjeve umetniške prakse s predstavitvijo njegovih najpomembnejših projektov zadnjih dvajsetih let skozi dokumente, artefakte, intervencije ipd. Razstava bo predstavila okoli dvajset projektov, ki so nastali med leti 1990 in 2011 in vključujejo medij fotografije, videa, instalacije, risbe, objektov, projektov v javnem prostoru in site-specific intervencij. 

Pri pripravi razstave v Muzeju sodobne umetnosti Vojvodine Tadej Pogačar sodeluje s skupino mladih kustosov, ki zaključujejo študij na tečaju za kustose Svet umetnosti, ki ga organizira SCCA-Ljubljana. Tečajniki so letošnjo zaključno razstavo, ki je bila na ogled v galeriji Alkatraz od 13. aprila do 6. maja, posvetili prav Tadeju Pogačarju in njegovemu delu Petnajst do dveh.

Tadej Pogačar: Petnajst do dveh
Tadej Pogačar: Petnajst do dveh, 1994
Postavitev na stalni postavitvi Izbrana dela slovenskih avtorjev iz zbirk Moderne galerije, Moderna galerija,
Ljubljana, 1994–1995
Foto: Matija Pavlovec, z dovoljenjem avtorja in Moderne galerije, Ljubljana


Tadej PogačarTadej Pogačar (r. 1960) je po študiju etnologije in umetnostne zgodovine zaključil študij na Akademiji za likovno umetnost – Oddelek za slikarstvo. Tu je zaključil tudi podiplomski študij slikarstva (1990). Leta 1993je ustanovil P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti, katerega direktor je od njegove ustanovitve. Pogačar je veliko razstavljal, mdr. na 10. Bienalu v Istanbulu, na 49. Bienalu v Sao Paulu, na Bienalu v Benetkah, v San Francisco Art Institute, NGBK in Berlin, v ZKM Karlsruhe, v Stedelijk muzeju, v Muzeju de Arte Carillo Gil v Mexico Cityju itd. V letu 2001 je bil dobitnik nagrade za performans Franklin Furnace Archive, leta 2004 je prejel delovno štipendijo za projekt Shrinking Cities, nagrado "Trend" za izjemne dosežke na področju vizualne umetnosti (2008) in Jakopičevo nagrado (2009).

Ob razstavi bo izšel bogato ilustriran dvojezični katalog z besedili Miška Šuvakovića in Ane Vilenice v založništvu Muzeja sodobne umetnosti Vojvodina.


Projekt in razstava sta nastali v sodelovanju z Zavodom P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana.
Realizacija razstave nastaja v sodelovanju z SCCA, Zavodom za sodobno umetnost – Ljubljana in mladimi kustosi, udeleženci letošnjega kuratorskega tečaja Svet umetnosti.

Svet umetnosti, šola za kustose in kritike sodobne umetnosti, 13. letnik
Tečajniki: Ana Grobler, Iva Kovač, Yasmín Martín Vodopivec, Špela Pavli, Lara Plavčak, Vladimir Vidmar, Asta Vrečko, Mojca Založnik
Mentorja: Jože Barši, Nevenka Šivavec
Vodja šole: Saša Nabergoj
Koordinatorka šole: Sonja Zavrtanik

Dodatne informacije:
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Hruševska 66, 1000 Ljubljana, Slovenia
p74info@volja.net
www.zavod-parasite.si

Scroll up