Zemira Alajbegović in Neven Korda: Video esej

by

Laboratorij kuratorskih praks
2006/2007
Letnik 10

Seminar – Delavnica št. 6

20. junij – 3. julij 2007

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana in izbrane lokacije

Rok za prijavo: ponedeljek, 18. junij 2007


Namen delavnice je seznanitev s teorijo in prakso video eseja na področju kulture in umetnosti.
Video esej o likovnem dogodku (razstavi, instalacij ipd.) ima pred drugimi mediji prednost v tem, da dogodek lahko delno ali v celoti pokaže gledacem, hkrati pa lahko predstavimo tudi avtorje, kustose in druge vpletene. Besedilo je zato ponavadi kratko; informacija, mnenje, komentar ne smejo biti ne dologovezni ne gostobesedni. Je pa pomembno, kako dogodek posnamemo, kako iz posnetega materiala izberemo sliko, jo kombiniramo z izjavami in off-tekstom, torej, kakšno je razmerje med podobo in besedo pri oblikovanju eseja.

V okviru delavnice se bodo udeleženci preizkusili v vseh fazah nastanka video eseja – sami ali v sodelovanju s snemalcem bodo posneli izbran razstavni dogodek, napisali bodo besedilo, izbrali sogovornike in na koncu bodo sami ali v sodelovanju z montažerjem esej tudi zmontirali in ga opremili z glasbo in napisi. V okviru delavnice bo potekala tudi Delavnica uporabnega videa, ki bo v teoriji in praksi prestavila konceptualno ozadje in princip montaže.

Tema video eseja je Labsus, zaključni eksperimentalni projekt Laboratorija Sveta umetnosti, ki bo od 23. do 29. junija potekal v Galeriji Škuc.


URNIK

20. junij (sreda)
16.00 – 19.00
Delavnica uporabnega videa – montaža & postprodukcija 1.del (več o delavnici, MS Word, 40KB)
Predavanje: Nekaj temeljnih informacij o video zapisih in njihovih medsebojnih pretvorbah v odnosu do dveh osnovnih namenov dela z videom: urejanje videa in distribucija videa. Razlaga osnovnih konceptov urejanja video gradiva. Ključni izrazi oz. tehnologije na področju videa, ki jih ti izrazi ponazarjajo.

21. junij (četrtek)
11.00
Tiskovna konferenca Labsus
Po tiskovni: pogovor o snemalni temi; izdelava scenarija in organizacije dela. Seznanitev s pravili snemanja in montaže, z možnimi napakami ipd.

23. – 29. junij (sobota – petek)
Snemanje na terenu (predvidoma dve uri dnevno; odvisno od dogovora / scenarija in programa)

30. junij – 3. julij
Delavnica uporabnega videa – montaža & postprodukcija 2.del
Postprodukcija: pisanje in branje teksta, montaža prispevka – ter ogled narejenih prispevkov in pogovor.


Neven Korda
Je umetnik na polju performativnih in projeciranih umetnosti. Režiser in avtor gledaliških predstav, avtorskih filmov, dokumentarcev, video spotov. Je mentor in izvajalec delavnic uporabnega videa. Dejaven je na področju arhiviranja in ohranjanja video zapisov.
Več: www.korda-art.si

Zemira Alajbegović
Je režiserka, scenaristka in novinarka. Diplomirala je na Fakulteti za socilogijo, politologijo in novinarstvo v Ljubljani. Je avtorica kratkih filmov, dokumentarcev in televizijskih programov na področju umetnosti in kulture.


Cena delavnice je 20 evrov za posameznike in 30 za predstavnike institucij (cena vključuje DDV). Kopija plačane položnice je pogoj za udeležbo na delavnici. Število mest je omejeno na deset udeležencev.

Prijavo pošljite na elektronski naslov: svetumetnosti@scca-ljubljana.si ali poštni naslov ali prinesite osebno: Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana.
Uradne ure: 11.00-15.00

Scroll up