Zemira Alajbegović in Neven Korda: Video esej – podaljšan rok za prijavo!

by

Laboratorij kuratorskih praks
2007/2008
Letnik 11

Delavnica št. 4

23. junij – 8. julij 2007
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana in izbrane lokacije

POZOR: PODALJŠAN ROK ZA PRIJAVO: četrtek, 19. junij 2008!

Prosimo, glejte tudi spremenjene datume delavnice!

 


Namen delavnice je seznanitev s teorijo in prakso video eseja na področju kulture in umetnosti.

V okviru delavnice se bodo udeleženci preizkusili v vseh fazah nastanka video eseja – sami ali v sodelovanju s snemalcem bodo posneli izbran razstavni dogodek, napisali bodo besedilo, izbrali sogovornike in na koncu sami ali v sodelovanju z montažerjem esej tudi zmontirali in ga opremili z glasbo in napisi.

Video esej o likovnem dogodku (razstavi, instalaciji ipd.) ima pred drugimi mediji prednost v tem, da dogodek lahko delno ali v celoti pokaže gledacem, hkrati pa lahko predstavimo tudi avtorje, kustose in druge vpletene. Besedilo je zato ponavadi kratko, informacija, mnenje in komentarji pa ne smejo biti ne dologovezni ne gostobesedni. Pomembno je, kako dogodek posnamemo, kako iz posnetega materiala izberemo sliko, jo kombiniramo z izjavami in off-tekstom, torej, kakšno je razmerje med podobo in besedo pri oblikovanju eseja.

Tema letošnjega video eseja je Gostujoči umetnik, zaključni projekt Laboratorija Sveta umetnosti, znotraj katerega letošnji laborantje na Metelkovi med 27. majem – 27. junijem gostijo mladega romunskega umetnika Mirceo Nicolae. Otvoritev končne razstave bo v Galeriji Alkatraz v petek, 27. junija.


Urnik

23. junij (ponedeljek)

15.00-18.00
Delavnica uporabnega videa – teorija, 1. del
Ogled televizijski prispevkov in oddaj o likovnih dogodkih. Pogovor in izbor teme za snemanje. Izdelava scenarija in organizacije dela.

24. junij (torek) – 27. junij (petek)

Snemalni dnevi na terenu po dogovoru. Seznanitev s pravili snemanja in montaže. Snemalo se bo predvidoma 4 dni po 4 ure na dan, glede na dogovor, scenarij in program gostujočega umetnika ter vključujoč otvoritev razstave v Galeriji Alkatraz v petek, 27. junija.

7. julij (ponedeljek) in 8. julij (torek)

12.00 – 15.00
Delavnica uporabnega videa – montaža & postprodukcija, 2. del
Postprodukcija: pisanje in branje teksta, montaža prispevka, ogled narejenih prispevkov in pogovor o snemalni temi.


Zemira Alajbegović
Je režiserka, scenaristka in novinarka. Diplomirala je na Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarstvo v Ljubljani. Je avtorica kratkih filmov, dokumentarcev in televizijskih programov na področju umetnosti in kulture.

Neven Korda
Je umetnik na polju performativnih in projeciranih umetnosti. Režiser in avtor gledaliških predstav, avtorskih filmov, dokumentarcev, video spotov. Je mentor in izvajalec delavnic uporabnega videa. Dejaven je na področju arhiviranja in ohranjanja video zapisov.
Več: www.korda-art.si


Cena delavnice je 20 EUR za posameznike in 30 EUR za predstavnike institucij. Kopija plačane položnice je pogoj za udeležbo na delavnici. Število mest je omejeno na deset udeležencev.

Podaljšan rok za prijavo: četrtek, 19. junij 2008!
Izpolnjeno elektronsko prijavnico pošljite skupaj s svojim življenjepisom in motivacijskim pismom (do 800 znakov) na elektronski naslov: svetumetnosti@scca-ljubljana.si.

Kontakt:
Zavod SCCA-Ljubljana (uradne ure: 11.00-15.00)
Kontaktni osebi: Maja Lozić (asistentka Sveta umetnosti)
Metelkova 6,
1000 Ljubljana
tel.: 041 367 425
fax: (01) 430 06 29
E-mail: svetumetnosti@scca-ljubljana.si

Scroll up