Zemira Alajbegović in Neven Korda: Video esej

by

Laboratorij kuratorskih praks
2007/2008
Letnik 11

Delavnica št. 4

23. junij – 11. julij 2007
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana in izbrane lokacije


Namen vsakoletne delavnice je seznanitev s teorijo in prakso video eseja na področju kulture in umetnosti.V okviru delavnice sta se udeleženki preizkusili v vseh fazah nastanka video eseja – posneli sta izbran razstavni dogodek, napisali besedilo, izbrali sogovornike in na koncu v sodelovanju z montažerjem esej tudi zmontirali in ga opremili z glasbo in napisi.

Video esej o likovnem dogodku (razstavi, instalaciji ipd.) ima pred drugimi mediji prednost v tem, da dogodek lahko delno ali v celoti pokaže gledacem, hkrati pa lahko predstavimo tudi avtorje, kustose in druge vpletene. Besedilo je zato ponavadi kratko, informacija, mnenje in komentarji pa ne smejo biti ne dologovezni ne gostobesedni. Pomembno je, kako dogodek posnamemo, kako iz posnetega materiala izberemo sliko, jo kombiniramo z izjavami in off-tekstom, torej, kakšno je razmerje med podobo in besedo pri oblikovanju eseja.

Tema letošnjega video eseja je bila Gostujoči umetnik, zaključni projekt Laboratorija Sveta umetnosti, znotraj katerega so letošnji laborantje na Metelkovi med 27. majem – 27. junijem gostili mladega romunskega umetnika Mirceo Nicolaeja.


Urnik

23. junij (ponedeljek)
15.00-18.00
Delavnica uporabnega videa – teorija, 1. del
Ogled televizijski prispevkov in oddaj o likovnih dogodkih. Pogovor in izbor teme za snemanje. Izdelava scenarija in organizacije dela.

24. junij (torek) – 27. junij (petek)
Snemalni dnevi na terenu po dogovoru. Seznanitev s pravili snemanja in montaže. Snema se predvidoma 4 dni po 4 ure na dan, glede na dogovor, scenarij in program gostujočega umetnika.

7. julij (ponedeljek) – 11. julij (petek)
12.00 – 15.00
Delavnica uporabnega videa – montaža & postprodukcija, 2. del
Postprodukcija: pisanje in branje teksta, montaža prispevka, ogled narejenih prispevkov in pogovor o snemalni temi.


Zemira Alajbegović
Je režiserka, scenaristka in novinarka. Diplomirala je na Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarstvo v Ljubljani. Je avtorica kratkih filmov, dokumentarcev in televizijskih programov na področju umetnosti in kulture.

Neven Korda
Je umetnik na polju performativnih in projeciranih umetnosti. Režiser in avtor gledaliških predstav, avtorskih filmov, dokumentarcev, video spotov. Je mentor in izvajalec delavnic uporabnega videa. Dejaven je na področju arhiviranja in ohranjanja video zapisov.
Več: www.korda-art.si


Udeleženki delavnice:

Tatjana Horvat (1980)
Diplomirana umetnostna zgodovinarka in komparativistka. Dodatno se je izobraževala iz germanistike v Berlinu, Konstanzu in Tübingenu. Delala je kot animatorka v Narodni galeriji, asistentka pri Festivalu Brežice ter asistentka v knjižnjici Oddelka za primerjalno književnost na Filozofski fakulteti, trenutno pa deluje kot prevajalka in lektorica.

Urša Bonelli Potokar (1982)
Študentka šole uporabnih umetnosti Famul Stuart, smer video – 3D animacija. Kot snemalka in montažerka dogodkov sodeluje v organizaciji Sezam, kot soavtorica videov sodeluje pri gledaliških predstavah (Trieste-Alessandria embarked), festivalih (Mesto žensk) in na spletni televiziji Vest.si, sicer pa je od leta 2000 sodelovala pri mnogih video projektih in natečajih, za katere je prejela tudi nagrade (Dr. Martens, Telray – Nokia 3rd Generation etc.).


Kontakt:

Zavod SCCA-Ljubljana (uradne ure: 11.00-15.00)
Kontaktni osebi: Maja Lozić (asistentka Sveta umetnosti)
Metelkova 6,
1000 Ljubljana
tel.: 041 367 425
fax: (01) 430 06 29
e-mail: svetumetnosti@scca-ljubljana.si

Video esej - delavnica
Video esej - delavnica
Video esej - delavnica
Video esej - delavnica
Video esej - delavnica
Video esej - delavnica
Scroll up