Zemira Alajbegović in Neven Korda: Video esej

by

Svet umetnosti | Laboratorij kuratorskih praks | 2006/2007 | Delavnica št. 6


20. junij–3. julij 2007
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana in izbrane lokacije


Namen delavnice je bil seznanitev s teorijo in prakso video eseja na področju kulture in umetnosti. Video esej o likovnem dogodku (razstavi, instalacij ipd.) ima pred drugimi mediji prednost v tem, da dogodek lahko delno ali v celoti pokaže gledacem, hkrati pa lahko predstavimo tudi avtorje, kustose in druge vpletene. Besedilo je zato ponavadi kratko; informacija, mnenje, komentar ne smejo biti ne dologovezni ne gostobesedni. Je pa pomembno, kako dogodek posnamemo, kako iz posnetega materiala izberemo sliko, jo kombiniramo z izjavami in off-tekstom, torej, kakšno je razmerje med podobo in besedo pri oblikovanju eseja.V okviru delavnice so se preizkusili v vseh fazah nastanka video eseja – sami so posneli izbran razstavni dogodek, napisali besedilo, izbrali sogovornike in na koncu so v sodelovanju z montažerjem esej tudi zmontirali in ga opremili z glasbo in napisi. V okviru delavnice je potekala tudi Delavnica uporabnega videa, ki je v teoriji in praksi predstavila konceptualno ozadje in princip montaže.Tema video eseja je bil Labsus, zaključni eksperimentalni projekt Laboratorija Sveta umetnosti, ki je od 23. do 29. junija potekal v Galeriji Škuc.


Urnik

20. junij (sreda)
16.00 – 19.00
Delavnica uporabnega videa – montaža & postprodukcija 1.del (več o delavnici, MS Word, 40KB)
Predavanje: Nekaj temeljnih informacij o video zapisih in njihovih medsebojnih pretvorbah v odnosu do dveh osnovnih namenov dela z videom: urejanje videa in distribucija videa. Razlaga osnovnih konceptov urejanja video gradiva. Ključni izrazi oz. tehnologije na področju videa, ki jih ti izrazi ponazarjajo.

21. junij (četrtek)

11.00
Tiskovna konferenca Labsus
Po tiskovni: pogovor o snemalni temi; izdelava scenarija in organizacije dela. Seznanitev s pravili snemanja in montaže, z možnimi napakami ipd.

23. – 29. junij (sobota – petek)
Snemanje na terenu (predvidoma dve uri dnevno; odvisno od dogovora / scenarija in programa)

30. junij – 3. julij
Delavnica uporabnega videa – montaža & postprodukcija 2.del
Postprodukcija: pisanje in branje teksta, montaža prispevka – ter ogled narejenih prispevkov in pogovor.


Neven Korda
Je umetnik na polju performativnih in projeciranih umetnosti. Režiser in avtor gledaliških predstav, avtorskih filmov, dokumentarcev, video spotov. Je mentor in izvajalec delavnic uporabnega videa. Dejaven je na področju arhiviranja in ohranjanja video zapisov.
Več: www.korda-art.si

Zemira Alajbegović
Je režiserka, scenaristka in novinarka. Diplomirala je na Fakulteti za socilogijo, politologijo in novinarstvo v Ljubljani. Je avtorica kratkih filmov, dokumentarcev in televizijskih programov na področju umetnosti in kulture.


Udeleženci na delavnici:

Michael Cigale Jumič (1978)
Je absolvent na Oddelku za grški jezik in književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na isti fakulteti pa je vpisan tudi v študij sociologije culture. Zanimajo ga predvsem glasbeni spoti, nekoliko manj pa film in ostali žanri.

Špela Petrič (1980)
Diplomirala na Oddelku za biologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Dela kot strokovna sodelavka na Inštitutu za biokemijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Izdala je zbirko pesmi z naslovom Tlačenke in narastki, sodelovala pa je tudi pri večih filmskih in gledaliških projektih.

Dejan Žinko (1974)
Diplomiral na Oddelku za socialno pedagogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Trenutno študira film na London Metropolitan University. Sodeloval je pri večih filmskih projektih, prav tako pa je posnet tudi dokumentarni film z naslovom Scan, Pack and Goo.

V okviru delavnice je nastal video esej LabSUs, ki je na voljo v študijskem arhivu Zavoda SCCA-Ljubljana.

Video esej - delavnica
Video esej - delavnica
Video esej - delavnica
Video esej - delavnica
Scroll up