Umetnostna kritika

V sklopu Umetnostna kritika smo zbrali kritike udeležencev in udeleženk šole, ki so nastale na seminarjih Kritika in Analiza umetniškega dela, predavanja o sodobni kritiško-teoretski produkciji in strokovna besedila o stanju kritiškega pisanja. Na dnu strani smo zbrali nekaj uporabnih povezav do spletnih strani dogodkov, društev in revij, ki se poglobljeno ukvarjajo z različnimi zvrstmi kritike.


Niz javnih predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja? smo pripravili v sodelovanju z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo. O spremembah v sodobni kritiško-teoretski produkciji so predavali: Thijs Lijster, Ekaterina Degot, Maja Breznik, Izidor Barši & Kaja Kraner (ŠUM), Antonija Letinić in Fouad Asfour.

Besedilo Maje Breznik O krizi kritike. Kritika in kritiško pisanje v besedilih o likovni/vizualni umetnosti, ki je nastalo na povabilo Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo in bilo pod naslovom Kam je šla likovna kritika? predstavljeno v niz javnih predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?

V 6. številki revije ŠUM sta prosto dostopni tudi besedili Diskurzi, ki spremljajo umetnost Kaje Kraner in Izidorja Baršija ter O krizi kritike Maje Breznik, ki sta bili v obliki predavanj prvič predstavljeni v nizu javnih predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?.

V Skopju je med 13. in 16. 12. 2017 potekala druga izdaja festivala za kritiško kulturo KRIK, v okviru katerega sta potekala tridnevni seminar kritike in okrogla miza Kritični pogledi v regiji.

Povezave do spletnih strani dogodkov, društev in revij, ki se poglobljeno ukvarjajo z različnimi zvrstmi kritike in kritiškim pisanjem.