Umetnostna kritika

V sklopu Umetnostna kritika smo zbrali kritike udeležencev in udeleženk šole, ki so nastale na seminarjih Umetnostna kritika in Analiza umetniškega dela, predavanja o sodobni kritiško-teoretski produkciji in strokovna besedila o stanju kritiškega pisanja. Na dnu strani smo zbrali nekaj uporabnih povezav do spletnih strani dogodkov, društev in revij, ki se poglobljeno ukvarjajo z različnimi zvrstmi kritike.


V založbi Bookse in Kurziva iz Zagreba so izšli pojmovniki literarne kritike, kritike uprizoritvenih in kritike vizualnih umetnosti. Pojmovniki so del mednarodnega projekta Svet okoli nas, posvečenega kritiki sodobnih umetnosti, v katerem sodelujejo Kurziv, Kulturtreger, SEECult.org, Kontrapunkt in SCCA-Ljubljana.

Vabimo vas k branju umetnostnih kritik, poročil s strokovnih ekskurzij in analiz umetniških del, ki so jih napisali udeleženci in udeleženke šole.

Niz javnih predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja? smo pripravili v sodelovanju z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo. O spremembah v sodobni kritiško-teoretski produkciji so predavali: Thijs Lijster, Ekaterina Degot, Maja Breznik, Izidor Barši & Kaja Kraner (ŠUM), Antonija Letinić in Fouad Asfour.

Besedilo Maje Breznik O krizi kritike. Kritika in kritiško pisanje v besedilih o likovni/vizualni umetnosti, ki je nastalo na povabilo Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo in bilo pod naslovom Kam je šla likovna kritika? predstavljeno v niz javnih predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?

V 6. številki revije ŠUM sta prosto dostopni tudi besedili Diskurzi, ki spremljajo umetnost Kaje Kraner in Izidorja Baršija ter O krizi kritike Maje Breznik, ki sta bili v obliki predavanj prvič predstavljeni v nizu javnih predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?

Seja odbora za kulturo RS v DZ, 24. 1. 2019, na kateri so predstavniki in predstavnice, ki delujejo na področju kulture, predstavili stališča glede stanja kritike in kritiškega pisanja ter ustanovitvi krovnega portala za kritiko.

Šola Svet umetnosti podpira prizadevanja podpisnikov Apela za likovno kritiko, pod katerega so se podpisali Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo, Društvo Ljudmila, Društvo Galerija Boks, Zavod Radio Študent, Zavod Membrana, Društvo Koridor in spletni kanal Sodobna umetnost.

V Skopju je med 21. 11. in 19. 12. 2018 potekala tretja izdaja festivala za kritiško kulturo KRIK, v okviru katerega je potekala tudi okrogla miza Kritika v regiji.

V Skopju je med 13. in 16. 12. 2017 potekala druga izdaja festivala za kritiško kulturo KRIK, v okviru katerega sta potekala tridnevni seminar kritike in okrogla miza Kritični pogledi v regiji.

Povezave do spletnih strani dogodkov, društev in revij, ki se poglobljeno ukvarjajo z različnimi zvrstmi kritike in kritiškim pisanjem.