Alenka Sottler: Dober dan

by

Kritika razstave

Galerija Alkatraz
27. 04.–29. 05. 2012
Kustosinji: Ana Grobler in Jadranka Plut


V Galeriji Alkatraz se je 27. 4. 2012, na 71. obletnico dneva borbe proti okupatorju in dneva, ko je bila ustanovljena Osvobodilna fronta, odprla razstava priznane slovenske ustvarjalke Alenke Sottler. Razstava Dober dan predstavlja idejno nadaljevanje cikla Dobro jutro, ki ga je avtorica predstavila v Galeriji Kibela v Mariboru. Dober dan predstavlja avtoričin sugestivni opomin na razvoj globalne finančne krize, umetnica pa je vse od njenega začetka v letu 2008 vizualno ilustrirala spremembe, vplive in preobrazbe razvoja krize na vsakdanjost slehernega potrošnika.

Fizična in idejna zasnova razstave Dober dan predvsem daje vtis svojevrstnega poskusa širjenja polja ilustracije kot vizualnega načina izražanja v polje raziskovanja njene avtonomnosti v odnosu do slikarstva, grafike, instalacije. Ilustracije, s katerim je avtorica poskusila kritizirati malignost sodobnega sistemskega utripa, so izdelane v grafičnih tehnikah digitalnega tiska: sitotiska z uporabo tiskalnika xerox. V osrednjem delu galerije so razstavljene ilustracije manjšega formata v formah diptiha in triptiha, medtem ko so večji digitalni printi vključno z digitalno zidno projekcijo zavzeli stranske pozicije prostora. Prostorska postavitev vsebuje tudi instalacijo oblikovano iz grafik naselij, natisnjenih na nakupovalne vrečke trgovske znamke Hofer.

Po skrbnem zbiranju računov iz različnih trgovin je avtorica bar kode vnesla v celotni projekt kot ključni vizualni element vseh razstavljenih del na razstavi. Bar kode so eden od elementov, ki primarno asocirajo na kodifikacije, ki se konstantno dogajajo posamezniku in v sistemih, v katere je vpleten, ujet. Prostor Galerije Alkatraz tako predstavlja vhod v črno beli zakodirani svet Alenkinega dojemanja kompleksnih odnosov znotraj polj umetnosti, družbe ter odnosov, ki se vzpostavljajo v njihovem nerazdružljivem trku. Razmnoževanje odtisov in dokumentiranje razpokajočih aktualnih stanj sodobnosti in mesta ženskih uporabnic v potrošniški družbi predstavljajo ključno problematiko vsakdanjega ”dobrega” dneva. Osnove grafičnega ustvarjanja, kot so razmnoževanje in hitra reprodukcija, tako predstavljajo poskus odslikave delovanja samega sistema masovne produkcije, hitrega širjenja potrošništva in (samo)reprodukcije tržne ekonomije ter neoliberalizma.

Naključje ali ne, razstava Dober dan postavljena na simboličen datum upora slovenskega naroda proti takratnemu okupatorju, namiguje na borbo umetnice – posameznika proti svetovnemu balastu hipermnožičnega utapljanja v brezkončni konzumerizem, ki predstavlja sodobnega okupatorja. Metabolizem aktualnega družbenega telesa in njegovih procesov tako predstavljajo poskus Alenke Sottler h grajenu pozicije kritičnosti znotraj posamezne umetniške prakse. Vprašanje, ki se zastavlja, je, če je sploh možno doseči točko, v kateri bi se ustvarila avtoričina težnja, da umetnine postanejo simbolno sredstvo, ki nam lahko odpre pot do odgovora na sodobne diskrepance? Ali je možno, da razstavljena dela znotraj dane postavitve v galeriji ustvarijo svojo kritično plast in s tem razprejo emancipatorno dejanje umetnosti?

Razstava vsekakor daje vpogled v avtoričine premisleke o eksistencialni krizi sodobnega potrošniškega bitja in umetniške identite v okvirjih ekspanzije finančne krize in razslojevanja slehernih sistemov. Hkrati daje v razmislek, ali je možno ilustrirati masovno produkcijo, njene posledice in učinke, simbolno življenje, realnost izven realnosti, izrabljeno misel o ujetosti. Ali ta predstavlja apologijo o tem, da v trenutnem sodobnem kontekstu razvoja dojemanja vizualnih sporočil sredstvo kritike postaja ujeto v to, ki hoče kritizirati? Se mar ne zgodi, da alternacija obstoječemu sistemu sama postane orodje sistema? Edino mesto, kamor se lahko zatečemo v Galeriji Alkatraz, je mesto, v katerem smo že.

Lenka Đorojević


Sottler: Dober dan
Sottler: Dober dan
Sottler: Dober dan
Sottler: Dober dan
Sottler: Dober dan
Sottler: Dober dan
Foto: arhiv Galerije Alkatraz in arhiv SCCA
Scroll up