Antonija Letinić: O čem sploh govorimo, ko govorimo o kritiki?

by

Svet umetnosti | Leto 16 | Niz javnih predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?


Četrtek, 13. oktober 2016, 18.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, LjubljanaTudi v drugem sklopu niza letošnjih predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja? izhajamo iz sklepa lanske serije, da je bolj kot o krizi kritiškega pisanja, ki se kaže v oddaljevanju kritike od njenega tradicionalno uveljavljenega formata, smiselno govoriti o novih pojavnih oblikah kritike.

O predavanju
V predavanju se osredotočam na razvoj in spremembo (forme) kritike v povezavi s spremembami na medijskem področju. Zanima me, kako se je kritika spreminjala skladno s tehnološkim razvojem od tiska k digitalnemu in kako se tradicionalni mediji vsebinsko spreminjajo: obvestila za medije/javnost nadomeščajo novinarsko delo, izginjajo različne zvrsti, oblike in žanri oziroma se brišejo meje med njimi (kritika – poročilo – pregled) idr. Dotaknem se tudi kritike, ki se spreminja hkrati s samo umetniško produkcijo. Izhajajoč iz interdisciplinarnosti sodobne umetnosti, govorim o povezavah med kritično umetnostjo in umetnostno kritiko, ter kdaj pride med tema oblikama kritike do motnje ali celo spopada.


Antonija Letinić je v kulturi dejavna od leta 2000. Kot producentka, koordinatorka, urednica, piarovka je sodelovala je s številnimi nevladnimi organizacijami na področju kulture v Zagrebu.
Danes je glavna urednica portala kulturpunkt.hr, soustanoviteljica organizacije za razvoj neprofitnega medija Nemeza in podpredsednica organizacije Kurziv – Platforma za vprašanja kulture, medijev in družbe, v okviru katere omenjeni portal deluje.
 


Fotografije s predavanja: arhiv SCCA-Ljubljana

Predavanje Antonije Letinić Predavanje Antonije Letinić Predavanje Antonije Letinić Predavanje Antonije Letinić


Niz javnih predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja? pripravljata Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo in SCCA–Ljubljana in je del izobraževalnega programa Svet umetnosti, šole za kustose in kritike sodobne umetnosti.

Svet umetnosti / World of Art    Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo

Program podpirajo: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Erste sklad in Goethe Institut Ljubljana.

Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo Erste sklad Goethe Institut

Scroll up