Curating–In–Depth

Curating–In–Depth, ki ga pripravljamo SCCA – Ljubljana, Planting Rice s Filipinov in Kurziv s Hrvaške, je razvojni projekt med nevladnimi organizacijami iz Evrope in Azije, ki razvijajo kuratorsko izobraževanje. Projekt povezuje pobude v polju kuratorskih praks in produkciji razstav vizualne umetnosti, ki ubirajo soroden pristop (kuriranje, ki izhaja iz poglobljene raziskave), vendar so zakoreninjene v različnih kulturnih in umetniških okoljih. Skupaj se poskušamo odzvati na pojav “kuratorjev padalcev”, ki se zanašajo na minimalno sodelovanje in v novem kulturnem okolju zanemarjajo politike kulturne reprezentacije. Delimo tudi mnenje, da se morajo sodobna vizualna umetnost ter kuratorske in kritiške prakse globlje povezovati s kontekstom.

Pričakujemo, da bomo preko mobilnosti za kuratorje in kulturne delavce med Filipini, Slovenijo in Hrvaško povečali znanje o teh kulturnih prizoriščih in razvili prakso odgovornosti v medkulturnih izmenjavah in medkulturnem kuratorstvu.

Prvi del programa se bo odvijal v Ljubljani in v Zagrebu med 3. in 16. majem 2015 ter bo vključeval pogovore z umetniki, predavanja, večer video projekcij in druge načine predstavitve. S tem želimo graditi medkulturni dialog in povečati zavedanje, da prav z umetnostjo lahko povezujemo raznolika kulturna in družbena okolja, kot so npr. slovensko, hrvaško in filipinsko.


Projekt Curating–In–Depth je eden od treh projektov, ki je v četrti izdaji Creative Encounters: Cultural Partnerships between Asia and Europe prejel podporo Asia-Europe Foundation (ASEF). S podporo umetniških sodelovanj, izmenjav in dialogov v okviru programa Creative Encounters ASEF ter njegova partnerja Arts Network Asia (ANA) in Trans Europe Halles (TEH) spodbujajo medkulturne povezave. Njihov cilj je okrepiti izmenjave med Azijo in Evropo s pomočjo poglabljanja medsebojnega razumevanja med kulturnimi skupnostmi obeh regij, krepitvijo mobilnosti umetnikov in kulturnih delavcev ter spodbujanjem ustvarjalnih sodelovanj.

V času obiska azijskih umetnikov in kuratorjev bo predvidoma od 10. do 13. maja 2015 v Ljubljani tudi vodja oddelka za kulturo pri ASEF, Anupama Sekhar.


Open-ended Possibilites
Poročilo v angleškem jeziku (PDF)


Curating-in-Depth Tookit
Spletna publikacija (PDF)


 1. AKTIVNOSTI
 2. PARTNERJI
 3. SODELUJOČI
 4. CONNECTIONS-IN-DEPTH
 5. FOTOGALERIJA
 6. VTISI
 7. MEDIJSKI ODZIVI
 8. PROJEKT SO PODPRLI


1. AKTIVNOSTI

Prvi del programa se bo odvijal v Ljubljani in v Zagrebu med 3. in 16. majem 2015, drugi del pa bo potekal med 27. julijem in 8. avgustom 2015 v Manili na Filipinih. Po koncu projekta bodo udeleženci mobilnosti pripravili skupno spletno platformo in e-publikacijo.

» Več o dejavnostih v Ljubljani, Slovenija. (3.–16. 5. 2015)

» Več o dejavnostih v Zagrebu, Hrvaška. (13. 5. 2015)

» Več o dejavnostih v Manili, Filipini. (27. 7.–8. 8. 2015)

» Spletna platforma in e-publikacija.2. PARTNERJI

SCCA-Ljubljana (Slovenija), ustanovljen leta 2000 (naslednik Sorosovega centra za sodobne umetnosti-Ljubljana), je neprofitna produkcijska, raziskovalna in izobraževalna organizacija s servisno platformo, dostopno javnosti. SCCA-Ljubljana producira, spodbuja in posreduje inovativne umetniške in interpretativne prakse ter jih mednarodno povezuje. Ustvarjalce in uporabnike sodobne umetnosti (umetnike, kustose, teoretike, kritike, javnost) opremlja z znanji, orodji in spretnostmi za emancipirano in reflektirano delovanje v svetu umetnosti.

VEČ: www.scca-ljubljana.si

 

Planting Rice (Manila, Filipini) je kuratorska platforma, namenjena spodbujanju sodelovanja med različnimi umetniškimi skupnostmi. Na svoji spletni strani posreduje informacije o pomembnih razstavah, dogodkih, krajih in mobilnostih v jugovzhodni Aziji. Planting Rice je tudi spletna platforma z arhivom novih in znova objavljenih umetnostnih besedil ter aktualnih razprav, ki nastajajo onkraj uveljavljenih institucij. Za njihovo kuratorsko prakso sta značilna predvsem vključevanje znova obujenih prostorov v Manili in raziskovanje praks arhiviranja.

VEČ: www.plantingrice.com

 

KURZIV (Zagreb, Hrvaška) je organizacija, ki sta jo leta 2009 ustanovila Clubture in uredništvo portala Kulturpunkt.hr. KURZIV je platforma, ki intervenira v hrvaškem medijskem prostoru, predstavljajoč neodvisno in sodobno kulturno produkcijo, aktivizem in organizacije civilne družbe.

VEČ: www.kulturpunkt.hr/node/293. SODELUJOČI

Sodelujoči v projektu Curating-In-Depth, 1. del, Ljubljana:

Barbara Borčić, Isabel Ching, Dušan Dovč, Antares Gomez, Antonija Letinić, Saša Nabergoj, Kenneth Paranada, Siddharta Perez, Moe Satt, Simona Žvanut, Miha Kelemina, Shireen Seno

Sodelujoči v projektu Curating-In-Depth, 2. del, Manila:

Barbara Borčić, Dušan Dovč, Miha Kelemina, Lian Ladia, Renan Laru-An, Antonija Letinić, Ricky Orellana, Siddharta Perez, Simon Soon, Angel Velasco Shaw, Jenifer Wofford, Simona Žvanut

Drugi sodelujoči: Udeleženci Sveta umetnosti4. CONNECTIONS-IN-DEPTH

Od drugod 2: Kuratorske prakse in umetniške pozicije
Predstavitev kuratorskih praks in umetnosti s Filipinov, Singapurja in Mjanmarja

Od drugod 2 je druga edicija našega spoznavanja kuratorskih praks in umetniških pozicij onkraj evropskega prostora. Prvič smo spoznavali Armenijo, Kazahstan, Egipt in Turčijo, drugič pa smo se odpravili še dlje: na Filipine, v Singapur in Mjanmar. Od drugod 2 pripravljamo v okviru šole Svet umetnosti in mednarodnega projekta Celostno kuriranje / Curating–In–Depth, kuratorji in kuratorke iz jugovzhodne Azije pa bodo za nas pripravili predavanja o umetniških scenah iz okolij, od koder prihajajo in kjer delujejo.

» Več

Shireen Seno: The Kalampag Tracking Agency (kuriran izbor)
Projekcija filipinskega umetniškega videa in kratkega filma s komentarji kuratorke

Projekcija 13 umetniških video del in kratkih filmov s Filipinov, nastalih od leta 1985 do danes. Izbor prikazuje različne estetike in rabe video in filmskega jezika ter odstira teme, ki zaznamujejo filipinsko sodobno družbo.

» Več

Simpozij Curating-in-Depth 2
tridnevni simpozij, Šola za umetnost in dizajn De La Salle College of Saint Benilde, 3.–5. 8. 2015
» Več

Spodbijanje sodobnosti: bralna skupina jugovzhodne Azije
okrogla miza, Lopez Museum and Library, 31. 7. 2015
» Več

Ko je umetnost kladivo
okrogla miza, ki jo je pripravila skupina Concerned Artists of the Philippines
Artery Art Space, 1. 8. 2015
» Več

Filmska retrospektiva Johna Torresa
Benilde SDA Cinema, 6.–7. 8. 2015
» Več5. FOTOGALERIJA6. VTISI

Vtisi udeležencev prvega dela projekta (v angleškem jeziku)

The Report on Curating-In-Depth Part 1 by Sidd Perez

The Report on Curating-In-Depth Part 1 by Shireen Seno

The Report on Curating-In-Depth Part 1 by John Kenneth Paranada

Barbara Borčić in Dušan Dovč: Manila – mesto, ki se nikoli ne ustavi
Drugi del projekta Celostno kuriranje / Curating-In-Depth7. MEDIJSKI ODZIVI

Prispevek Filipinska videoumetnost
v oddaji Kultura na Prvem programu Televizije Slovenija (12. 5. 2015)

Sidd Perez: Umetnost je v Aziji še vedno elitistična,
intervju s Sidd Perez v časopisu Dnevnik (18. 5. 2015, pdf)

Prispevek o projektu Curating-In-Depth (14:30’–17:30′)
v oddaji Svet kulture na 3. Programu Radia Slovenija (12. 5. 2015)

Sidd Perez: Immersion as curatorial practice | Southeast Asian curators experience Slovenia, prispevek na portalu culture360.org (4. 6. 2015)

Intervju Katarine Stopar z udeleženci projekta v oddaji ART-AREA na Radiu Študent (13. 5. 2015)8. PROJEKT SO PODPRLI

 • Asia-Europe Foundation (ASEF)
 • Arts Network Asia (ANA)
 • Trans Europe Halles (TEH)
 • Filipinska ambasada na Dunaju
 • Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo
 • Ministrstvo za zunanje zadeve RS
 • Ministrstvo za kulturo RS
 • De La Salle-College of Saint Benilde
 • Lopez Museum & Library

Asia-Europe Foundation (ASEF) / Arts Network Asia (ANA) / Trans Europe Halles (TEH) / Filipinska ambasada na Dunaju / Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo / Ministrstvo za zunanje zadeve RS / Ministrstvo za kulturo RS

Hvala vsem umetnikom, kustosom, kuratorjem in vodjem galerij, ki so nas sprejeli, predstavili smernice in kuratorska izhodišča svojih razstavnih prostorov ter nas popeljali po razstavah. Še posebej hvala Marku Jenku, Alenki Gregorič, Adeli Železnik, Božidarju Zrinskemu, Nini Skumavc, Jasni Jernejšek, Vladimirju Vidmarju, Maji Hodošček, Mihi Horvatu, Tini Drčar, Mihi Pernetu in številnim drugim.

Scroll up