Ješa Denegri: Zgodovinjenje sodobne umetnosti

by

Svet umetnosti | Laboratorij kuratorskih praks | Leto 10 | Delavnica

sobota, 31. 3. 2007
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Namen delavnice je seznanitev z metodami in modeli zgodovinjenja sodobne umetnosti in njihovo praktično preizkušanje v izbranem primeru Marija Preglja.

Obalne galerije pripravljajo antologijsko razstavo Marija Preglja, od razstavljenih slik jih bo kar polovica iz zbirke Muzeja savremene umetnosti v Beogradu, ki jih v slovenskih galerijah že dolgo nismo imeli priložnost videti. Poudarek bo na zadnjih velikih dramatičnih slikah, ki zasedajo še posebej pomembno mesto v njegovem opusu. Otvoritev razstave z naslovom Marij Pregej. Slike 1957–1967 bo v petek, 30. marca ob 19.00 v Obalnih Galerijah Piran in v Galeriji Loža v Kopru.

Ob tem bo izšla monografija s tekstoma Ješe Denegrija in Nadje Zgonik in knjiga Andreja Medveda Ikonografija neke slike, Pregljev Diptihon. Naslednje leto pa Moderna galerija pripravlja monografsko razstavo s preglednim katalogom.

To je priložnost, da tudi v seminarju iz pisanja tega pomembnega umetnika, ki je odločilen za vzpostavitev moderne slike v jugoslovanski umetnosti, pogledamo v luči različnih metod zgodovinjenja in ponovnih interpretacij njegovih ključnih del. Dva strokovnjaka, ki sta obširneje pisala o Mariju Preglju, nam bosta predstavila svoje poglede: Tomaž Brejc, redni profesor za umetnostno zgodovino in umetnostno teorijo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in Ješa Denegri, dolgoletni kustos v Muzeju savremene umetnosti v Beogradu in profesor zgodovine moderne umetnosti na Filozofski fakulteti v Beogradu.


Priporočena literatura:

  • Tomaž Brejc, »Slikarstvo: površina in politika«, M’ARS, št.2,3, poletje-jesen 1991, s. 27-34
  • Tomaž Brejc, Temni modernizem (poglavje Pregljeva revolta), Cankarjeva založba, Ljubljana 1991, s. 177-87
  • Ješa Denegri, »Slikarstvo kot izpolnitev usode«, Marij Pregej. Slike 1957–1967, Obalne galerije, 2007

Ješa DenegriJeša Denegri je umetnostni kritik in profesor sodobne umetnosti iz Beograda.

 

Scroll up