Johanna Hedva predstavlja Your Love Is Not Good / v dialogu s Suzano Tratnik

by

Predstavitev knjige in pogovor
Četrtek, 29. 6. 2023, 18.00
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

Opis podobe: Fotografija knjige na beli nagubani rjuhi. Na naslovni platnici je napis Your Love Is Not Good in črno-bela fotografija črnega labradorca potrtega videza, ki leži na betonu. Barva ozadja knjige je rumeno-zelena, podobna smrklju pri prehladu. Fotografijo obdaja okvir iz tanke črne črte in bele obrobe. (Opis podobe je pripravil_a Johanna Hedva.)


INFORMACIJE O DOSTOPNOSTI


Umetnica_k, piska_ec in glasbenica_k Johanna Hedva, ki sodeluje na razstavi Bolano v Galeriji Škuc, predstavlja svoj novi roman Your Love Is Not Good (Tvoja ljubezen ni dobra). V romanu, ki je izšel maja letos, se Hedva ukvarja z razmerji moči v umetnosti. Neimenovana pripovedovalka, kvir korejsko-ameriška umetnica, se v romanu spopada s politikami rase in marginalizacije, medtem ko poskuša krmariti v svetu umetnosti, v katerem so njena moralna prepričanja neprestano na preizkušnji. Roman, ki prepleta osebno travmo, željo, poklicne ambicije in pozive k dekolonizaciji umetniških institucij, »vstavlja kvir eksploziv v razpoke med identiteto in aspiracijami, med željo in umetnostjo ter uživa v dežju razbitin«. Umetnik Harry Dodge ga je označil za »velik uspeh«, pri reviji frieze pa so zapisali, da gre za »zanimiv, napeto zasnovan roman, ki ga odlikuje pronicljivo raziskovanje rase, kvir želje in dinamik moči v svetu umetnosti«.

Predstavitvi in branju odlomka bo sledil pogovor, ki ga bo moderirala Suzana Tratnik. V njem bosta Hedva in Tratnik nagovorili_a, kako je mogoče politična prizadevanja obravnavati na mnoge načine, v različnih zvrsteh in oblikah. Dotaknili_a se bosta problema dostopa in marginalizacije v umetnosti ter Hedvine siceršnje prakse, predvsem kaj Hedvi projekt fikcije omogoča pri njenem_govem lastnem političnem in aktivističnem delu na področju dostopnosti in oviranosti.

Knjiga je izšla pri založniku And Other Stories. Na dogodku bo Your Love Is Not Good naprodaj skupaj z nekaterimi drugimi knjigami avtorice_ja. Knjige bodo po dogodku na voljo za nakup v Knjigarni Azil (ZRC SAZU), Novi trg 2, Ljubljana.


Johanna Hedva, foto: Ian Byers-GamberJohanna Hedva je korejsko-ameriška_i pisatelj_ica, umetnica_k in glasbenica_k, ki je odraščal_a v Los Angelesu v družini čarovnic, zdaj pa živi med Los Angelesom in Berlinom. Hedva je avtor_ica romanov Your Love Is Not Good (Tvoja ljubezen ni dobra) in On Hell (O peklu) ter zbirke pesmi, performansov in esejev Minerva the Miscarriage of the Brain (Minerva in splav možganov). Njena_gova glasbena albuma sta Black Moon Lilith in Pisces in the 4th House (Črna luna Lilith v ribah v 4. hiši) in The Sun and the Moon (Sonce in luna). Njeno_govo pisanje je bilo objavljeno v revijah Triple Canopy, frieze, The White Review, Topical Cream, Spike in v antologiji Whitechapel: Documents of Contemporary Art: Health (Whitechapel: Dokumenti o sodobni umetnosti: Zdravje). Njena_gova umetniška dela so bila razstavljena v Berlinu (Gropius Bau, Haus der Kulturen der Welt, Klosterruine in Institute of Cultural Inquiry), na The Institute of Contemporary Arts v Londonu, v Performance Space New York, Gyeongnam Art Museum v Južni Koreji, v LA Architecture and Design Museum; v Museum of Contemporary Art on the Moon ter na festivalih Transmediale, Unsound in Rewire. Njen_gov esej Sick Woman Theory (Teorija bolne ženske), objavljen leta 2016, je bil preveden v 11 jezikov. (Foto: Ian Byers-Gamber)

Opis podobe: Črno-bel fotoportret bele osebe. Levo spodaj lebdi prikazen njenega obraza, povezana s sledjo pneume. (Opis slike pripravil_a Johanna Hedva.)

Suzana Tratnik, foto: Katarina KolencSuzana Tratnik, sociologinja in magistrica antropologije spolov. Živi in dela v Ljubljani kot pisateljica, prevajalka in publicistka. Je soustanoviteljica lezbične skupine LL v Ljubljani leta 1987 in sodelavka Festivala LGBT filma. Objavila je sedem kratkoproznih zbirk: Pod ničlo (1997), Na svojem dvorišču (2003), Vzporednice (2005), Česa nisem nikoli razumela na vlaku (2008), Dva svetova (2010), Rezervat (2012) in Noben glas (2016); šest romanov: Ime mi je Damjan (2001), Tretji svet (2007), Tombola ali življenje! (2017), Norhavs na vrhu hriba (2019), Pontonski most (2020) in Ava (2021) ter nekaj strokovnih del o lezbični literaturi in aktivizmu. Je prejemnica več literarnih nagrad. Njene knjige in kratke zgodbe so prevedene v več kot dvajset jezikov, sama pa je prevedla več knjig britanske in ameriške proze ter strokovne literature. (Foto: Katarina Kolenc)

Opis podobe: Fotoportret nasmejane ženske s kratkimi rahlo valovitimi svetlo modrimi lasmi, s prečo na strani, in modrimi očmi. Nosi temno modro srajco brez rokavov s cvetličnim vzorcem.INFORMACIJE O DOSTOPNOSTI

Vstop prost.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku, ob spremstvu tolmača za slovenski znakovni jezik, del dogodka pa bo pospremljen z angleškimi podnapisi.

Ker želimo varen obisk dogodka omogočiti tudi imunokompromitiranim osebam, priporočamo uporabo zaščitnih mask.

Na voljo bodo sedišča z naslonjali.

Obisk
Galerija Škuc je opremljena s klančino za gibalno ovirane osebe na vhodu (širina 150 cm) in v prostoru (širina 106 cm). Notranje dvorišče in toaletni prostori galerije niso dostopni za uporabnice_ke invalidskega vozička. Dostopni toaletni prostori so na voljo v sosednji gostilni Druga violina. Za uporabo se obrnite na zaposlene v gostilni, ki vas bodo prijazno usmerili. Toaleta v galeriji je spolno nevtralna. Na voljo je brezplačna voda iz pipe. Prostor ni opremljen s slušno zanko. Psi dobrodošli. Osebje lahko zanje priskrbi posodo z vodo.

Prihod
Galerija je najbližje avtobusni postaji Gornji trg (180 m), kjer ustavijo avtobusne linije 2, 3, 11, 19 in 27. Več informacij je dostopnih na spletni strani LPP in LPP številkah (01 58 22 425, 051 44 99 92). Večina avtobusov je opremljena s klančino, a vseeno priporočamo klic na LPP s poizvedbo za prevoz v želenem terminu. Galerija je v peš coni v centru Ljubljane. Najbližji dovoz za avtomobile je oddaljen 50 m. Ulice v neposredni okolici so tlakovane. Na območju peš cone vozijo brezplačna vozila Kavalir – prevoz lahko naročite od 6.00 do 22.00 po telefonu (odprti vozili: 031 666 331, 031 666 332; zaprto vozilo: 031 666 299). Vozila niso dostopna za uporabnice_ke invalidskega vozička. Najbližje plačljivo parkirišče s parkirnimi mesti za gibalno ovirane osebe (8) je NUK II. v bližini Emonske ceste (500 m), najbližje parkirno mesto (1) za gibalno ovirane za kratkoročno parkiranje je na Levstikovem trgu (100 m). Za več informacij se obrnite na podjetje JP LPT (01 300 12 00). Zemljevid dostopnosti lokacij v centru Ljubljane in druge koristne informacije so na voljo tudi na spletni strani Zveze paraplegikov Slovenije.


Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Bolano v Galeriji Škuc (21. 6.–18. 7. 2023). Več o razstavi.


Organizacija: Svet umetnosti/SCCA-LjubljanaGalerija Škuc, Knjigarna Azil (ZRC SAZU)
Program šole Svet umetnosti nastaja v partnerstvu s Cukrarno/MGML.
Naslovna podoba: Lea Jelenko
Partnerji: Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica, Riso Paradiso, Druga violina
Sponzor: DIOPTA, d. o. o., Ljubljana
Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Ifa (Institut für Auslandsbeziehungen)

                  

           

                      

Scroll up