Kustos, umetnik, razstava – kaj dogaja?

by

Svet umetnosti v sodelovanju z Open Systems vabita:
Kustos, umetnik, razstava – kaj dogaja?
Pogovor

Četrtek, 12. december 2013, ob 18. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Razstave danes niso več le prostori, kjer so na ogled umetniški objekti, pač pa predvsem prostori, v katerih postanejo možni nenavadna srečanja in diskurzi. Pri pripravi razstave prihaja vedno bolj v ospredje razširjeno pojmovanje kuriranja, ki se oddaljuje od teoretskega koncipiranja in se vse bolj usmerja v akt povezovanja, izmenjave in dogajanja. Drugače rečeno: razstave postajajo bolj prostor, kjer se »kaj zgodi«, kot pa zgolj »pokaže«.

Ob izidu tretje številke Open Systems (poletje 2013), ki duhovito povzema premike v kuratorskih praksah kot »Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better«, se je gostujoča urednica Saša Nabergoj odločila, da o prispevkih mednarodno delujočih umetnikov, kustosov in kritikov spregovori na dogodku s svojimi generacijskimi kolegi, sodelavci in umetniki.

Na pogovoru bodo sodelovali Yasmin Martin Vodopivec, Andreja Hribernik in Matej Stupica, ki bodo razkrili, kako se »učenje na napakah« kaže v njihovem delu.

Vabimo vas, da se nam v prednovoletnem času osebnih in poslovnih inventur pridružite in zaupate tudi kakšen svoj uspešni ‘fejler’.


Try Again. Fail again. Fail better … Slavni Beckettov citat lepo povzema pristop k para-kuriranju. Spodleti nam lahko bolje, če v neuspehu prepoznamo potencial za učenje in tako z delom in eksperimentiranjem razvijamo svojo prakso in razmišljanje.

Pričujoča številka Open Systems prinaša razprave o različnih oblikah kuratorskega dela; od analize, refleksije, konceptualiziranja morebitne prihodnje preureditve segmentov kuratorskih praks, ter njihov vpogled v produkcijo umetnosti in teorije, umetnostne kritike ter izobraževanja.

Sodelujoči avtorji prispevkov: Andrzej Szczerski, Nora Sternfeld in Luisa Ziaja, Suzana Milevska, Paul O’Neill, Sarat Maharaj

Več informacij: www.openspace-zkp.org/2013/en/journal.php


Saša Nabergoj Saša Nabergoj (1971) je končala študij umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Je pomočnica direktorice SCCA−Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost ter članica mednarodnega združenja umetnostnih kritikov AICA (International Association of Art Critics, Pariz) in mednarodnega združenja kustosov sodobne umetnosti IKT (International Association of Curators of Contemporary Art, Amsterdam). Deluje kot kustosinja, piska, urednica in predavateljica na področju sodobne umetnosti, s poudarkom na kuratorskih in kritiških praksah. Na SCCA–Ljubljana od leta 1998 vodi Svet umetnosti, šolo za kustose in kritike sodobne umetnosti in od leta 2004 Studio 6.

Saša Nabergoj Andreja Hribernik je diplomirala na Fakulteti za družbene vede iz smeri mednarodni odnosi. Prve delovne izkušnje je pridobila kot kustosinja v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Leta 2006 je prejela letno delovno štipendijo za mlade kuratorje iz Vzhodne Evrope, ki jo podeljuje Kulturstiftunf des Freistaates Sachsen za delo v Galeriji za sodobno umetnost v Leipzigu (GfZK), po poteku štipendije je nadaljevala delo na projektih v GfZK kot svobodna kuratorka še dve leti. Od leta 2010 je delala v Moderni galeriji na mednarodnih projektih in projektih povezanih z digitalnimi arhivi sodobne umetnosti. Aprila leta 2013 je bila imenovana za direktorico Koroške galerije likovnih umetnosti – regionalnega muzeja za področje moderne in sodobne umetnosti.

Matej Stupica Matej Stupica (1987). Prvi razstavni projekt Ježi (2003) je bil izbran tudi na natečaju Knjiga umetnika 2005 Galerije P74 in MGLC Ljubljana ter Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. Knjiga je bila predstavljena na 26. mednarodnem grafičnem bienalu. Razstavljal na 8. slovenskem bienalu ilustracije (2008), kjer je prejel Priznanje Hinka Smrekarja za časopisno ilustracijo. Leta 2009 je prejel Nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje: za posebne umetniške dosežke v akademskem letu 2007/2008. V študijskem letu 2010/2011 je študiral na Akademiji VŠUP v Pragi v slikarskem studiu Jiříja Černickýjaa v okviru 3-mesečne študijske izmenjave. Leta 2011 je prejel Prešernovo nagrado za slikarstvo, Univerze v Ljubljani. Trenutno vpisan v abolventski staž na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, pripravlja diplomo iz slikarstva z naslovom Pobeg iz Alkatraza / Escape from Alkatraz. Od 2006 objavlja v sobotni prilogi Objektiv (Dnevnik) in sodeluje pri projektih Foruma Ljubljana, StripCora/Stripburgerja ter pri različnih projektih po Sloveniji in tujini. Živi in dela v Ljubljani.

Yasmín Martín Vodopivec Yasmín Martín Vodopivec. Čeprav se je rodila v Sloveniji, je večino svojega življenja preživela v Španiji. Diplomirala je iz slovanskih jezikov, smer ruski jezik in književnost, na univerzi Complutense v Madridu. Njena profesionalna pot se je začela v slovenski galeriji A+A v Madridu, kjer je delala dve leti. Po daljšem obdobju ki ga je preživela v Rusiji, se je pred dvema letoma vrnila v Slovenijo in postala vodja kulturnega programa Veleposlaništva Španije v Ljubljani. Svoje znanje je nadgradila s podiplomskim študijem iz mednarodnega sodelovanja in kulturnega menedžmenta ter z magisterijem iz menedžmenta kulturnih inštitucij in podjetij univerze v Barceloni. Od leta 2011 je pomočnica direktorice Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani.

Scroll up