Nataša Petrešin-Bachelez: Situirana umetniška raziskava in samorefleksivni rezidenčni programi

by

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 14
2. letnik

Serija javnih predavanj o kuratorski in institucionalni praksi

Nataša Petrešin-Bachelez: Situirana umetniška raziskava in samorefleksivni rezidenčni programi
Ponedeljek, 6. 5. 2013, ob 18. uri

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana


V sodelovanju z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo in Moderno galerijo.

Foto: Birgit Mennel, Stefan Nowotny, Boris Buden (eipcp, Dunaj): Europe as a Translational Space: The Politics of Heterolinguality, with association Musik A Venir (Pantin, Francija), 2011, © Ouidade Soussi Chiadmi
Birgit Mennel, Stefan Nowotny, Boris Buden (eipcp, Dunaj):
Europe as a Translational Space: The Politics of Heterolinguality,
with association Musik A Venir (Pantin, Francija), 2011, © Ouidade Soussi Chiadmi

V predavanju bo Nataša Petrešin-Bachelez predstavila delovanje enega bolj edinstvenih rezidenčnih programov za umetniško raziskavo, Les Laboratoires d’Aubervilliers v Parizu, kjer je bila med letoma 2010 in 2012 sodirektorica. Izhajajoč iz izkušenj dela v tej instituciji bo govorila o konceptu situirane oziroma umeščene umetniške raziskave in »refleksivnega« rezidenčnega programa, pri čemer se bo naslonila na pisanje Donne Harraway.

Umetniška raziskava je vedno izvedena v določenem okolju, ki ima svoje lastne omejitve, institucije, jezike, kulturne reference, navade … Umetniška raziskava je lahko izvedena v polnem smislu le, če upošteva zakonitosti prostora in je v razmerju do njih. V tem primeru lahko govorimo o umeščeni umetniški raziskavi, ki svoje priložnosti razvija s prilagajanjem in nanašanjem na okolje, v katerem se odvija in ki povratno vpliva na samo raziskavo. Potreba po umeščanju vodi lokalne projekte, ki zagovarjajo svojo kontekstualnost ter skupnostno in participativno naravnanost. Za razvoj tovrstnih projektov sta pomembna določena elastičnost časa in privilegij vzeti si čas, ki sta ključna za prevrednotenje razmerij med umetnikom ali umetnico, institucijo in občinstvom, ki jih določajo posamezne umetnostne institucije, pogosto na podlagi abstraktnih projekcij.

(Več.)


natasa-petresin-bachelezNataša Petrešin-Bachelez je kustosinja, ki živi in dela v Parizu. Diplomirala je iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine v Ljubljani, magistrirala pa iz teorije umetnosti na EHESS v Parizu.
Od leta 2006 dalje na tej šoli vodi seminar “Something You Should Know” skupaj s Patricio Falguières, Elisabeth Lebovici in Hansom Ulrichom Obristom. Leta 2010 je bila sokustosinja razstave “The Promises of the Past” v Centre Pompidou v Parizu in gostujoča kustosinja sejma Paris Photo. Med letoma 2010 in 2012 je bila sodirektorica Les Laboratoires d’Aubervilliers (skupaj z Alice Chauchat in Grégoryjem Castéra) v Parizu. Trenutno pripravlja U3, trienale sodobne umetnosti v Sloveniji, v MSUM-u.
Redno objavlja članke v mednarodnih revijah za sodobno umetnost (e-flux journal, A Prior Magazine, Springerin, Bidoun, Parkett, Sarai Reader, ARTMargins, Maska) in drugih publikacijah. Je članica uredniškega odbora revije ARTMargins, Contemporary Central and Eastern European Visual Culture (UC Santa Barbara). Od leta 2011 je glavna urednica revije Manifesta Journal.

Scroll up