Saša Nabergoj na kuratorski rezidenci v Helsinkih

by

Aktivnosti sodelavcev

Pogovor s kustosinjo: Saša Nabergoj
17. 9. 2014, 11.00–13.00, HIAP Studio 2, Cable Factory, Helsinki

Intervju z umetnikom, delavnica,
18. 9. 2014, CUMMA, Aalto University, Helsinki


Saša Nabergoj (vodja šole Svet umetnosti in Studia 6) je na kuratorski rezidenci v Helsinkih (HIAP, Frame Visual Art Finland). V predavanju bo predstavitev svojega kuratorskega kreda pospremila s primerom tretjega Mednarodnega trienala sodobne umetnosti PORTIZMIR 3, ki ga je kurirala v letošnjem letu. Glede na svoje razumevanje razstave kot prostora, ‘kjer se nekaj zgodi’ namesto kraja, ‘kjer se nekaj postavi na ogled’, se je tudi trienale osredotočal na angažirane umetniške prakse, ki s svojim načinom delovanja, obravnavanimi temami in metodologijami izstopajo iz ‘slonokoščenega stolpa umetnosti’.

Saša Nabergoj bo tudi gostujoča mentorica podiplomskim študentom oddelka CUMMA, Curating, Managing and Mediating Art na Oddelku za umetnost Aalto Univerze. Pripravila in vodila bo delavnico o intervjuju z umetnikom.

Rezidenca je realizirana s podporo: Helsinki International Curatorial Programme v so-organizaciji HIAP-a in Frame Visual Art Finland.

www.hiap.fi
www.frame-finland.fi


Saša NabergojSaša Nabergoj (1971) je končala študij umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Je pomočnica direktorice SCCA−Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost ter članica mednarodnega združenja umetnostnih kritikov AICA (International Association of Art Critics, Pariz) in mednarodnega združenja kustosov sodobne umetnosti IKT (International Association of Curators of Contemporary Art, Amsterdam). Deluje kot kustosinja, piska, urednica in predavateljica na področju sodobne umetnosti, s poudarkom na kuratorskih in kritiških praksah. Na SCCA–Ljubljana od leta 1998 vodi Svet umetnosti, šolo za kustose in kritike sodobne umetnosti in od leta 2004 Studio 6.
Več »

Scroll up