Svet umetnosti v 2020

by

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Leto 17


Program Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje v letu 2020 smo prilagodili trenutnim razmeram. Redna srečanja šole smo preselili na splet, izobraževanje 17. generacije šole, ki naj bi se sklenilo maja, pa smo podaljšali do jeseni. Kuratorke Tia Čiček, Kristina Ferk, Katja Filovski, Lara Mejač, Anja Seničar in Rea Vogrinčič pod mentorskim vodstvom kuratorke Alenke Gregorič in umetnika Mirana Moharja snujejo letno razstavo šole Svet umetnost, ki bo na ogled novembra v Galeriji Škuc. Jeseni v koprodukciji s Kinom Šiška pripravljamo razstavo umetnice Line Rica ter nadaljujemo z nizom javnih predavanj Paralelni sistemi. Vzpostavljanje in uveljavljanje intermedijske umetnosti. Šola Svet umetnosti pozimi odpira svoja vrata 18. generaciji udeleženk in udeležencev. Dveletno izobraževanje bo trajalo predvidoma od decembra 2020/januarja 2021 do junija 2022, pripravljamo pa ga v partnerstvu z Galerijo Cukrarna.

Razstavi

Jeseni pod okriljem šole pripravljamo dve razstavi. Končna razstava 17. generacije Sveta umetnosti v Galeriji Škuc bo sopostavila umetniška dela umetnic Maruše Meglič in Sare Rman. Kuratorke bodo za svoj razstavni projekt v skupinah pripravile načrt odnosov z javnostmi, načrt pridobivanja dodatnih finančnih sredstev, tehnični načrt in zasnovale obrazstavne dogodke. Razstava bo na ogled med 4. in 25. novembrom 2020. Jeseni v sklopu šole in razstavno-raziskovalnega programa Studio 6 v koprodukciji s Kinom Šiška pripravljamo še samostojno razstavo umetnice Line Rica.

Paralelni sistemi. Vzpostavljanje in uveljavljanje intermedijske umetnosti

Jeseni 2020 bomo z nizom javnih predavanj Paralelni sistemi. Vzpostavljanje in uveljavljanje intermedijske umetnosti nadaljevali z raziskovanjem intermedijske umetnosti v regiji. Iz raziskovanja mehanizmov financiranja, kulturne politike in izobraževanja bomo prešli na vprašanja organizacije, medijev in reprezentacije. Intermedijska umetnost se kot nov umetnostni pojav ni vedno prekrivala z obstoječo umetnostno infrastrukturo, zato so akterji in akterke poskušali vzpostaviti vzporeden sistem različnih platform, festivalov in prostorov, kot tudi iskali možne vpise v prevladujoč umetnosti sistem. Predavatelj Domenico Quaranta in predavateljici Sabine Himmelsbach in Katharina Gsöllpointner bodo z različnih vidikov predstavili premisleke o dogajanju na področju intermedijske umetnosti od devetdesetih let minulega stoletja do danes ter reflektirali kuratorske pristope in iskanje novih razstavnih formatov za razstavljanje intermedijske umetnosti. Sabine Himmelsbach je imela pomembno vlogo pri mednarodnem festivalu Štajerska jesen (Steirischer Herbst) in vodilni položaj v ključni instituciji za medijsko umetnost ZKM | Center for Art and Media, Karlsruhe, trenutno pa vodi muzej House of Electronic Arts v Baslu. Teoretičarka, kuratorka in profesorica Katharina Gsöllpointner je bila med 1991 in 1995 skupaj s Petrom Weiblom vodja festivala Ars Electronica. Od takrat se je intenzivno posvetila teoriji in razvila svoj konceptualni aparat o intermedijski umetnosti. Domenico Quaranta, kritik, kurator in teoretik, ki je s slovenskim prostorom močno povezan, bo predstavil pojav intermedijske umetnosti v Italiji. Platformi intermedijskega festivala v Sloveniji pa se bo posvetila okrogla miza s producenti, ki jo bo povezovala Tjaša Pureber. Na javno razpravo smo povabili predstavnike in predstavnice petih vidnejših festivalov, ki se ukvarjajo z intermedijsko umetnostjo: Pixxelpoint (Nova Gorica), KIBLIX (Maribor), MFRU (Maribor), Speculum Artium (Trbovlje) in festival sodobne umetnosti IZIS (obalna mesta). Tudi letošnji cikel smo pripravili skupaj z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo v partnerstvu z revijo ŠUM in Goethe-Institutom Ljubljana.

Mednarodni projekt o stanju kritike v regiji

Šola Svet umetnosti je že tretje leto partner mednarodnega projekta Svet okoli nas – kritični pogledi v regiji, ki se posveča stanju kritike v (sodobni) umetnosti. Projekt vodi zagrebška nevladna organizacija Kurziv, platforma za vprašanja kulture, medijev in družbe v sodelovanju z organizacijami Kulturtreger (Zagreb), SEECult.org (Beograd), Kontrapunkt (Skopje) in SCCA-Ljubljana. Partnerske organizacije, ki delujejo na področju izobraževanja za poklice v kulturi in kot podporne organizacije za izboljšanje produkcijskih pogojev in promocijo kulture, so že večkrat sodelovale, zlasti na temo vloge kritike in kritiškega pisanja v družbi, kritičnega vrednotenja umetniške produkcije in izobraževanja mladih avtorjev in avtoric na področju kritike. Partnerji v sklopu projekta samostojno pripravljamo vrsto dogodkov na temo kritike in kritiškega pisanja, že drugo leto zapored pa smo se udeležili tudi festivala KRIK v Skopju, kjer smo pripravili seminarje in okrogle mize. Načrtujemo tudi izdajo treh dvojezičnih zbornikov, ki bodo pokrivali področja literarne kritike in kritike uprizoritvenih in vizualnih umetnosti.

Vpis

Šola Svet umetnosti pozimi odpira svoja vrata 18. generaciji udeleženk in udeležencev. Prvi letnik bo trajal predvidoma od decembra 2020 ali januarja 2021 do junija istega leta. Posvečen bo pridobivanju umetnostnozgodovinskih, teoretskih in metodoloških znanj. Udeleženci in udeleženke se bodo spoznali z umetnostnim sistemom, kulturnimi politikami, zgodovino razstavljanja in kuratorskih praks. Posvetili se bomo tudi pisanju o sodobni umetnosti, analizi umetniških del in spoznavanju dela kuratorjev in kuratork. Drugi letnik bo trajal predvidoma od septembra 2021 do junija 2022. Posvečen bo kuratorskim študijam ter praktičnemu delu, program pa bo vključeval obiske ateljejev, kuratorsko mapiranje, seminarje, raziskovalno delo in module o praktičnem delu ter snovanju razstave. Na rednih tedenskih kuratorskih srečanjih bodo udeleženci in udeleženke zasnovali in realizirali končno razstavo in spremljevalne dogodke. 18. leto šole Svet umetnosti pripravljamo v partnerstvu z Galerijo Cukrarna, ki bo delovala pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Vabilo k vpisu bo objavljeno jeseni.

Pogled nazaj

Jeseni 2019 smo z nizom Paralelni sistemi. Vzpostavljanje in uveljavljanje intermedijske umetnost začeli z raziskovanjem intermedijske umetnosti v Sloveniji. Niz javnih predavanj smo pripravili skupaj z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo v partnerstvu z revijo ŠUM, Goethe-Institutom Ljubljana, Kulturnim centrom Veleposlaništva Madžarske, Balassijevim inštitutom, Moderno galerijo in Trubarjevo hišo literature. Osredotočili smo se na prizadevanja za prepoznanje intermedijske umetnosti kot samostojnega področja sodobne umetnosti, na vzpostavljanje kulturnopolitičnih ter finančnih mehanizmov, ki so od devetdesetih let minulega stoletja dalje opredeljevali področje ter postavili slovensko intermedijsko umetnost v okvir vzporednega dogajanja v Avstriji, Nemčiji in na Madžarskem. V Ljubljano smo povabili Miklósa Peternáka (Madžarska) in Siegfrieda Zielinskega (Nemčija), mednarodno priznana profesorja, kuratorja in teoretika, ki sta aktivno sodelovala v vzpostavljanju medijske umetnosti in diskurza. Teoretičarka in kuratorka Suzana Milevska (Severna Makedonija) je pripravila dvodnevno delavnico pisanja. Na okrogli mizi Intermedijska umetnost in kulturna politika smo s strokovnjaki in akterji s področja intermedijske umetnosti spregovorili o načinih financiranja na državni in občinski ravni, odzivnosti kulturne politike na novo umetnostno področje in njegovi uveljavitvi v slovenskem prostoru.

Septembra smo začeli tudi z drugim letnikom šole Svet umetnosti, ki je posvečen preizkušanju v praksi. Program je razdeljen v pet modulov in vključuje redna srečanja z mentorjem in mentorico, obiske ateljejev, kuratorsko mapiranje, raziskovalno delo in praktikume o snovanju razstave. Ob rednih kuratorskih kolegijih smo izvedli praktikume Upravljanje sponzorskih sredstev s Polono Lovšin, Odnosi z javnostmi za razstavo sodobne umetnosti z Urško Comino, Osnove kulturnega menedžmenta z Yasmin Martin Vodopivec, Katalog. Pogled urednice in Facilitacija z Urško Jurman. Z Akademijo za vizualne umetnosti AVA smo se odpravili na strokovno ekskurzijo na 58. beneški bienale pod strokovnim vodstvom Mirana Moharja.


Program šole Svet umetnosti podpira Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo
Končno razstavo 17. leta Sveta umetnosti podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Partnerji 2020–2021: Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo, Goethe-Institut Ljubljana, Galerija Cukrarna/Muzej in galerije mesta Ljubljane, Kino Šiška, Galerija Škuc, Kurziv, platforma za vprašanja kulture, medijev in družbe, Sklad Kultura nova in drugi.

        [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Scroll up