Sklep projekta CURATING-IN-DEPTH in TOOLKIT

by

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Leto 15


Projekt Celostno kuriranje / Curating-In-Depth, ki smo ga v letu 2015 z organizacijama Planting Rice iz Manile in Kurziv iz Zagreba izvajali sodelavci SCCA –Ljubljana, je sklenjen z objavo istoimenske spletne publikacije.


V prvem delu projekta, ki je potekal v Ljubljani med 3. in 16. majem 2015, smo gostili kuratorje in umetnike s Filipinov, Singapurja in Mjanmara, predstavnico organizacije Kurziv iz Zagreba, Antonijo Letinić, vodjo oddelka za kulturo pri organizaciji ASEF, Anupamo Sekhar, in turškega umetnika Borgo Kantürka. Isabel Ching, Antares Gomez, Kenneth Paranada, Siddharta Perez, Moe Satt in Shireen Seno so se na dvotedenski izmenjavi srečali s številnimi kuratorji, kuratorkami, umetniki in umetnicami ter se seznanili z delovanjem številnih umetnostnih institucij, spoznavali našo umetniško sceno, celovita izmenjava pa je prinesla številna spoznanja o podobnostih in razlikah med regijama.

 Predstavitev kuratorskih praks v kontekstu JV Azije Kuratorsko mapiranje: vodstvo po Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu s Tihomirjem Milovcem Pogled drugih: Evalvacija razstave Borge Kantürka v Galeriji Škuc, delavnica

Program drugega dela projekta, ki je potekal na Filipinih od 28. julija do 7. avgusta 2015, je pripravila partnerska organizacija Planting Rice iz Manile. Na študijskem obisku glavnega mesta Filipinov smo se sodelavci SCCA – Ljubljana, Barbara Borčić, Dušan Dovč, Miha Kelemina in Simona Žvanut, ter predstavnica partnerske organizacije Kurziv Antonija Letinić, seznanili s filipinsko sodobno umetnostjo ter umetniki, ki delujejo na področju sodobne umetnosti. Gostitelji so nas popeljali po referenčnih umetniških prostorih v Manili in pripravili javni program, ki je vključeval oglede razstav, predavanje, okroglo mizo, tridnevni simpozij ter večer z video in filmskimi projekcijami.

   

V tretji fazi projekta smo udeleženci zasnovali e-publikacijo CURATING-IN-DEPTH TOOLKIT, ki vključuje dokumentacijo izmenjav, izobraževalna gradiva, predavanja in razprave ter je obenem sklep celoletnega projekta. Toolkit je zasnovan kot skupinski dnevnik vtisov, spoznanj, mnenj in spominov na tisto, kar smo videli in doživeli. Objavljen je na spletnih straneh partnerskih organizacij, svoj izvod pa lahko brezplačno pretočite ter natisnite.

V aktualni izdaji revije Likovne besede (jesen zima 2015, št. 102) je Miha Kelemina sočasno objavil tudi prispevek Celostno kuriranje / Curating-In-Depth, v katerem je povzel izkušnjo študijske izmenjave ter o kuratorski praksi razmišljal kot o mediju za medkulturni dialog, ki presega kulturne in družbene meje.


Projekt Celostno kuriranje / Curating-In-Depth smo v letu 2015 pripravili SCCA–Ljubljana/Svet umetnostiPlanting Rice s Filipinov in Kurziv s Hrvaške. Šlo je za inkubacijski projekt med neprofitnimi organizacijami iz Evrope in JV Azije, ki v svojem okolju razvijajo kuratorsko in kritiško izobraževanje in nudijo umetnostni sceni strokovno in informacijsko podporo. Projekt je povezoval pobude v polju kuratorskih praks in produkciji razstav vizualne umetnosti, ki ubirajo soroden pristop, vendar so zakoreninjene v različnih kulturnih in umetniških okoljih.

Projekt Curating–In–Depth je eden od treh projektov, ki je v četrti izdaji Creative Encounters: Cultural Partnerships between Asia and Europe prejel podporo Asia-Europe Foundation (ASEF). S podporo umetniških sodelovanj, izmenjav in dialogov v okviru programa Creative Encounters ASEF ter njegova partnerja Arts Network Asia (ANA) in Trans Europe Halles (TEH) spodbujajo medkulturne povezave. Njihov cilj je okrepiti izmenjave med Azijo in Evropo s pomočjo poglabljanja medsebojnega razumevanja med kulturnimi skupnostmi obeh regij, krepitvijo mobilnosti umetnikov in kulturnih delavcev ter spodbujanjem ustvarjalnih sodelovanj.

 

Scroll up